Annons

Annons

Annons

Annons

Byberget / Östavall / Överturingen

Allan Jönsson, Överturingen

Under mer än 50 år var Allan Jönsson en av Överturingens mest välkända personer.

Annons

Boende mitt i byn sågs han, av de som växte upp på 40-50-talet, ständigt aktiv i byn, på cykel, gående med häst på väg till diverse sysslor i jord- och skogsbruket; på hästens rygg satt hunden Isak!

Senare byttes häst mot traktor, under många år skötte han snöröjning i byn åt kraftverk och kommun – snöröjningen blev lite av en passion liksom vedhanteringen.

Annons

I föreningslivet var Allan mycket aktiv, alltid närvarande vid IK Fjälls hemmamatcher som biljettförsäljare, som researrangör till bortamatcher, materialare, linjeman, domare, ja allt.

Annons

Aktiv som backhoppare under 40-talet, inspirerad av norska flyktingar som kom till byn.

Allan skrev lokalkrönikor som medarbetare i Nya Samhället/Dagbladet, var biografmaskinist i nya Folkets hus från invigningen 1957 fram till ”biografdöden”- prisad av SF som en av dess ”mesta-maskinister” i landet!

Som grundare och innehavare av Överturinge Foto, var han en omtyckt och skicklig fotograf känd vida omkring; självlärd i allt från kamera, negativ till färdig bild. Barndop, bröllop, jubileer, natur, porträtt, passfoton, idrott – Allan var där och fotograferade.

Positiv, glad, hjälpsam och tillmötesgående, en bygdens profil, en gedigen riktig människa som verkligen ”fångade dagen” har lämnat oss.

Irene och barnen med familjer

Till toppen av sidan