Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Svik inte länets 17 518 pensionärer

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En miljon svenska pensionärer räknar med att snart få höjd pension. Det handlar om garantitillägget som ska ge dem i snitt 750 kronor mer i månaden. För hälften av dem är höjningen hela 1000 kronor i månaden. Allt är skattefritt. I Jämtlands län ska hela 17 518 pensionärer få en höjning. Det är resultatet av de krav som Vänsterpartiet ställde i förhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet inför statsministeromröstningen i höstas.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

"Sveriges pensionssystem ger inte den tryggheten det borde ge." Arkivbild

Bild: TT

Annons

Annons

Sveriges pensionssystem ger inte den tryggheten det borde ge. Sverige har större andel fattigpensionärer än något annat nordiskt land. Hela 300 000 pensionärer lever med låg ekonomisk standard. En genomsnittlig kommunal- eller industriarbetare som går i pension idag får mindre än hälften av sin slutlön i allmän pension. Om vi inte gör något kommer siffran vara ännu lägre för framtidens pensionärer.

Situationen för dem som har lägst pensioner är väldigt tuff och den behöver förbättras först. Därför har vi nu sett till att det finns ett konkret förslag på riksdagens bord. Garantitillägget går till alla som har garantipension. Det är varannan kvinnlig pensionär. Det gäller 7 av 10 kommunalare. Det är människor som slitit länge och nu både behöver och förtjänar en bättre ekonomisk situation.

Idag skjuter priserna på mat, energi och drivmedel i höjden. De låga pensionerna var ett problem tidigare, men med dagens priser blir en pensionshöjning än mer angelägen. Människor måste ju kunna få vardagen att gå ihop.

Vi har hört de andra partierna prata om att de vill förbättra situationen för pensionärer. Nu får vi se om de menar allvar eller inte. Vänsterpartiet och Jämtlands läns pensionärer räknar med att de andra partierna inte stoppar garantitillägget. Allt annat vore ett svek mot Sveriges pensionärer. Vänsterpartiet är tydliga: höj de lägsta pensionerna.

Christina Hedin (V), distriktsordförande och förstanamn på riksdagslistan.

Elin Hoffner (V), gruppledare i regionen och förstanamn på regionlistan.

Elin Hoffner och Christina Hedin (V).

Bild: TT, Malin Moberg, Niclas Åkerström

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan