Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
C: Partitaktiken gick före länets bästa för Moderaterna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Moderaterna meddelade för en tid sedan att de kommer att kroka arm med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet för att fälla den efterlängtade reformen av strandskyddet. Saila Quicklund, den moderata riksdagsledamoten från länet, motiverar det med att förslaget inte skulle göra det lättare att bygga i attraktiva lägen i Jämtlands län.

M: Ta bort dagens strandskydd i Jämtlands län (8 april)

Invändningen säger tyvärr mer om vad Moderaterna har för syn på landsbygden, än innehållet i regeringens proposition.

Annons

Med de reformer som föreslås skulle det vara möjligt för våra kommuner att upphäva strandskyddet överallt i länet, med undantag för tätorterna Östersund-Brunflo och Strömsund. Menar Quicklund att resterande yta av vårt län är oattraktiv?

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

I så fall kan vi upplysa om att de som vill bygga tycker annorlunda. Många av våra kommuner har problem med att hinna behandla bygglovsansökningar, och att hinna bygga ut VA-nätet i den omfattning som skulle behövas.

Dessutom skulle reformen innebära att strandskyddet för grävda diken och anlagda dammar avskaffas, samt att det vid sjöar under en hektar och vattendrag smalare än två meter skulle begränsas kraftigt.

Det här skulle såklart göra stor skillnad för Jämtland och Härjedalen. I starka tillväxtområden som Vemdalen, Åre och Funäsfjällen, där kommunerna kämpar hårt för att möta upp efterfrågan på VA-området, riskerar byggena att nu att stoppas på grund av torrlagda diken.

Dessutom skulle områden där det idag i praktiken råder byggstopp kunna bli tillväxtorter, eftersom möjligheten att bygga strandnära kan göra fler platser attraktiva.

Moderaterna lovar en egen strandskyddsreform om de vinner nästa val. Förra gången de gav sig på detta, bidde det inget mer än en tumme. Nu tar man hjälp av ytterkanterna i politiken, som man inte är överens med i sak om strandskyddets utformning, för att stoppa ett i grunden borgerligt och landsbygdsvänligt förslag.

Annons

Annons

När det var dags att bekänna färg, gick tydligen partitaktik framför vad som är för Jämtlands läns bästa. Det kan vi bara beklaga och hoppas att väljarna minns när valdagen är här.

Hanna Wagenius (C) vikarierande riksdagsledamot

Mats Gärd (C) Centerpartiet i Jämtlands län

Malin Bergman (C) regionstyrelsens ordförande

Tom Silverklo (C) regionråd och riksdagskandidat

Lena Kjellsson (C) Bergs kommun

Ingrid Kjelsson (C) oppositionsråd Bräcke

Per Martinsson (C) Bräcke

Anders Häggkvist (C) vice KSO Härjedalen

Karin Jonsson (C) KSO Krokom

Mikael Westin (C) KSO Ragunda

Daniel Danielsson (C) KSO Åre

Peter Jansson (C) Åre kommun

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy