Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Hur ser din dröm om Norden ut?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

I nuvarande oroliga tid efter en pandemi och under ett krig i Europa, står det klart att ett närmare och fördjupat nordiskt samarbete är en nödvändighet för framtiden.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Vi, företrädare för Föreningen Norden i Västerbotten, Västernorrland och Jämtland Härjedalen, arbetar för ett öppet, samverkande och hållbart Norden. Det innebär ett mellanfolkligt utbyte genom möten, dialog och samarbeten över de nordiska gränserna. En sådan samverkan ökar kunskapen, tilliten och samhörigheten mellan oss som lever i vår gemensamma region.

Annons

Tillsammans kan vi kanalisera medborgarnas synpunkter på nordiska samarbetsformer och framföra dessa till beslutsfattare lokalt, regionalt och nationellt i de nordiska länderna och självstyrande områdena.

Annons

Det nordiska perspektivet får inte glömmas bort i en värld där alltmer tycks fokusera på det nationella. Vi har så mycket gemensamt och Norden kan vara en samlande kraft i en alltmer orolig omvärld. Vi menar att politiker på alla nivåer i Norden bör främja och verka för samarbete med ett gemensamt nordiskt perspektiv.

Just nu genomför Föreningen Norden i Sverige, Finland och Norge en insamling av människors tankar om Framtidens Norden. Vi drömmer om ett Norden där politiker tar vår gemensamma framtid i Norden i beaktande när beslut fattas om den samhällsomställning som sker.

Det skulle kunna handla om tillgången till vård och omsorg på två sidor om en landsgräns eller välfungerande horisontella transportlösningar över gränserna. Det är så vi kan ta tillvara och stärka vår gemensamma välfärd.

Hur ser din dröm om framtidens Norden ut? Vad tycker du saknas idag och vad måste finnas kvar för framtiden? Dela ditt perspektiv på norden.se/nordperspektiv eller på #Nordperspektiv senast 1 maj du också! De mest tankeväckande förslagen hamnar direkt på beslutsfattarnas bord.

Bengt Lidström, ordförande Föreningen Norden Umeå

Kristiina Oikari, ordförande Föreningen Norden Sundsvall-Timrå

Berit Hägglund, ordförande Föreningen Norden Örnsköldsvik

Anders Sundin, ordförande Föreningen Norden Östersund Jämtland-Härjedalen

Medlemmar av Föreningen Norden. Fotograf: Föreningen Norden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy