Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vårdkrisen i Jämtland och Härjedalen

Insändare
Absurt beslut om sjukvårdsdirektörens avgångsvederlag

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det finns otaliga skräckexempel på organisationer och myndigheter som fattar beslut om och accepterar det horribla, absurda och det helt idiotiska i besluten.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Nu avslöjar LT och ÖP ytterligare ett horribelt, absurt och idiotiskt beslut. T f regiondirektör Byström har gjort en överenskommelse med förra hälso- och sjukvårdsdirektören Söderkvist, som innebär att hon erhåller en lön på 120 000 kronor per månad under ett års tid, eller totalt drygt 1,4 miljoner kronor.

Trots avgångsvederlaget – Anders Byström vägrar kalla Söderkvists avslut för uppsägning (27 april)

Annons

Annons

Maria Söderkvist sade upp sig själv – får ändå lön i ett år (22 april)

Det är mycket pengar för att vara så starkt ifrågasatt och kritiserad, och som dessutom på eget initiativ sagt upp sin anställning från regionen.

Att hon har arbetat in en intjänad lön motsvarande ett års heltidsarbete under de två och ett halvt år hon verkat inom regionen verkar inte rimligt. Det blir i vart fall väldigt långa arbetsdagar under hela anställningsperioden, kanske elva–tolv timmar långa arbetsdagar, under en tid av två och ett halvt år. Svårslaget! Det är det inte många som orkar med.

Vad den här så kallade överenskommelsen mellan Byström och Söderkvist innebär är uppenbarligen en mycket känslig, oklar fråga om befogenhet. Denna del i överenskommelsen tål att belysas.

Byström har nämligen dumdristigheten att påstå att det är ”olyckligt att vi håller på och diskuterar den här överenskommelsen när regionen har jättestora utmaningar” enligt ett citat i ÖP. Det tror tusan att folk blir upprörda och rasar över en sådan nonchalans och likgiltighet över hur Byström handskas med medborgarnas skattepengar, pengar som i stället kunnat användas i sjukvården. Han vill uppenbarligen tysta ner den här dumheten. Helt absurt!

Annons

Annons

Nog har regionen ”jättestora” utmaningar, inte minst ekonomiskt och personellt. Det saknas många sjuksköterskor och läkare på vitala platser på sjukhuset och ackumulerade ekonomiska underskott och skulder tynger verksamheten. Regionens egna kapital för år 2020 är negativt med drygt 400 miljoner.

Den här kostnaden på drygt 1,4 miljoner kronor, som är Byströms ansvar, förbättrar inte underskottet på regionens egna kapital, tvärtom, kostnaden försämrar det egna kapitalet till ingen eller liten nytta för regionen.

Jan Hemlin

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy