Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Barnens gudstjänst behövs

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I de oändliga valens och intryckens tidsålder är det lätt att tappa bort all reflexion och förundran. Därför bör Svenska kyrkan nu mer än någonsin arbeta för en kyrka som är lättillgänglig och som är för alla.

För flera av oss, inte minst för barnen som växer upp, kunde dessutom kyrkan vara den plats som tillåter verkligt öppna och trygga samtal och som tillgängliggör de stora frågorna på ett begripligt sätt.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Utifrån det beslut man nu fattat inom Stora kyrkan om att ta bort barnens gudstjänst från högmässan, leder man verksamheten mot en plats där medelåldern på deltagarna blir ännu högre.

Stora kyrkan i Östersund.

Bild: Katrin Åsander

Beslutet är olyckligt på flera sätt. För att intresset för kyrkan ska leva vidare i Sverige är det förstås viktigt att arbeta för att även yngre personer deltar på gudstjänsterna. Och för många barnfamiljer är barninslaget avgörande för om det överhuvudtaget är aktuellt att komma om söndagarna.

Det har för mig även blivit känt att beslutet inte haft med budget eller personalbrist att göra. Vinsten med beslutet är därför högst oklar, medan förlusterna är stora.

Barnen har heller ingen möjlighet att själva driva frågan utan är beroende av att vi vuxna ser behoven och agerar utifrån dem. Kyrkan bör inte förringa sin betydelse för eller nedprioritera yngre. Jag föreslår därför att barnens gudstjänst återupptas.

Mathilda Hagvall

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan