Annons

Annons

Annons

Skolorna i Hotagen

Insändare
Lägg inte ned skolan i Valsjöbyn

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En ny skola i Rötviken är inte en fantastisk gåva av kommunen. Den är våra skattepengar som kommunledningen satte av till ny skola redan i oktober 2020, utan dialog med Hotagsbygdens innevånare.

Att köra över sina egna folkvalda och ortsbefolkningen är auktoritärt och maktfullkomligt och motsatsen till demokrati.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Ny skola i Rötviken verkar bara vara ett påhitt av kommunen för att slippa prata fördelningspolitik i området öga mot öga med nio utspridda byar.

Man verkar tro att framtida ekonomiska vinster finns att hämta om all kommunal verksamhet läggs på en ort, Rötviken, som förutom förskola/fritids har äldrekooperativ, distriktssköterskemottagning och brandkår. I Valsjöbyn finns bara skolan i kommunal ägo på kommunal mark.

När äldrekooperativet etablerades i Rötviken fick befolkningen i norra Hotagen löfte om att få behålla skolan istället. Drygt 25 år har gått. Bygden har accepterat läget och föräldrar har verkat nöjda med lokaler, undervisningskvalitet och utemiljö på respektive platser. Varför slår då ni politiker sönder bygden för att få till en ny ordning med ny skola?

Valsjöbyns skola.

Bild: Håkan Luthman

Ni härskar genom att söndra när ni sockrat bara ett av de fyra alternativen kommunfullmäktige ska ta ställning till.

Demokrati betyder inte att majoriteten i sig bestämmer. Beslut ska tas utifrån kunskap och inte utifrån vad alla tycker. Demokrati betyder också att hänsyn ska tas till minoriteter. Gunnarvattnet och Valsjöbyn ligger längst upp i Krokoms kommun med tolv mil till centralorten.

Annons

Barnen i norra Hotagen har alltid längst till skolan. På högstadiet pendlar de 16–18 mil per dag. En kommun som vill leva upp till Barnkonventionen borde ha detta barnperspektiv i åtanke.

För barnens skull och för en fortsatt levande landsbygd i de 193 byarna – lägg inte ner skolan i Valsjöbyn.

Carin Hallquist, pensionerad lärare, sjuksköterska, farmor och mormor från Valsjöbyn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan