Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Hans Lindeberg
Jag kommer sakna Hasse på pressläktaren när Jämtland spelar final

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Sanna Svanebo

Annons

Jag har svårt för namnet ”Tegeltemplet”. För mig är det kort och gott sporthallen i Östersund. Gympahallen där jag jobbat som lärare men det framförallt spelas basket så taket lyfter.

Det fanns några magiska kvällar som ensamarbetade kvällsreporter på Länstidningens sportredaktion. ”Åsså är det basket förstås i ikväll” brukade gänget som jobbat med planeringen under dagen säga.

Förväntan hängde i luften. Kanske en häftig seger och dramatisk ettabild till tidningen? En ny föreställning av lirare som gjorde idrott till cirkuskonst? Eller om de inte var på humör. Plattmatch!

Som trygg punkt fanns alltid Hasse

Strax före sju promenerade jag bort till sporthallen. Två och en halv timme senare tillbaka på redaktionen fylld med information och intryck som skulle förpackas i text och ritas in på tomma tidningssidor.

Annons

Annons

Stress. Men också en stund när jobbet som sportreporter var som bäst.

Vid min sida som trygg punkt fanns alltid Hasse Andersson. I mitten av 80-talet fick han fast jobb på sporten en månad före mig.

Tillsammans med – och nu får ni ursäkta lite namedrop i det här tillbakablickandet – Hans-Roger Bergström, Janne Nordqvist, Rolle Olsen, sportchefen Erland Lithner och många fler följde vi hur elitbasketen växte i Östersund.

USA-proffs som haltade ur planet

Vi skrev om nyförvärv och trepoängsskyttar som skulle möta applådåskor i sporthallen till USA-proffs som haltade ur planet när de landade och fick skickas hem utan en enda match.

För Hasse Andersson blev sportjournalistik och basket hans professionella livsverk. Han visste allt. Blev en av Sveriges mest respekterade basketjournalister.

Länge skrev han sina matchreferat och analyser. Sedan kom de som smarta livesändningar i tv eller direktrapporter på ÖP:s nyhetssajt. Allteftersom tiderna förändrades.

När vi arbetade på ÖP och jag var på väg hem från jobbet samtidigt som han började sitt kvällsskift uppstod ofta en stunds fint snack om gamla sportbilder eller den senaste matchen.

Han hyllade prestationen men ställde också de besvärliga frågorna. Han gick sin egen väg, trygg i sitt eget kunnande.

Han sitter försjunken över sin dator med en kaffe

Just nu går sporten för högtryck i Östersund. När ÖIK slog Halmstad slutade det med stående ovationer i en fullsatt ishall. Många av er som läser det här vet redan hur det gick i kvalhockeyns finalomgång. Om Östersunds IK blev ett allsvenskt lag eller inte?

Annons

Östersund Basket pressade redan första säsongen i högsta damligan blivande svenska mästarna Norrköping till en sista avgörande match i semifinalen. Att ÖFK tog sin första superettanseger i lördags passerade nästan obemärkt i konkurrensen.

Annons

På söndag spelar Jämtland sin första SM-final någonsin hemma i sporthallen.

Känns både grymt och sorgligt

Jag lyckades få tag på två ståplatsbiljetter och hoppas få sällskap av något av barnbarnen. Men jag kommer också känna att någon saknas.

Att Hasse inte får vara med och uppleva matchen känns både grymt och sorgligt. Snart ett år har gått sedan han dog. Att han inte längre finns bland oss när Östersund upplever basketfesten nu är ödets ironi.

Jag saknar stunden i halvtidspausen när jag går förbi uppe på pressläktaren där han sitter försjunken över sin dator med en kaffe bredvid sig och lämnar en snabbrapport om läget. Vi brukade hinna växla några ord och garva ett tag.

Å andra sidan kanske Hasse med sitt vassa basketöga redan kunde se in i framtiden och i sitt inre fick glädjas över Jämtlands finalspel innan han försvann.

Jag hoppas verkligen det är så.

Läs mer

Hans Lindeberg: Skärp er makthavare! Att svara på frågor är en del av jobbet

Annons

Hans Lindeberg: Ett fint år för ÖP ger trygghet i vår lokala journalistik

Hans Lindeberg: Nu knyter vi näven i fickan för en ny ÖFK-säsong - följ den i ÖP

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy