Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
För S är allting alltid någon annans fel

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Förstamaj-tåg i Östersund.

Bild: Anders Olsson

Annons

Den 1 maj sker något märkligt i Sverige. Det är dagen då vänstern protesterar mot sig själva.

Sedan flera år tillbaka har Socialdemokraterna 1 maj gått ut och demonstrerat mot sig själva i regeringsposition. Man är sin egen opposition. Det finns ingen gräns för vilka andra som är ansvariga för den förda politiken eller hur långt tillbaka i tiden man kan gå för att hitta syndabockar.

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Att S-regeringen inte nådde EU:s lägsta arbetslöshet till 2020 utan tvärtom fick EU:s högsta arbetslöshet, var Alliansens vårbudgets fel. Dessutom säger Magdalena Andersson att det aldrig var ett löfte utan bara ett mål.

Annons

Klart är dock att det aldrig är S själva som har orsakat problem eller ignorerat desamma, det är alltid någon annans fel.

Nyligen uttalade sig statsministern om läget i landet. Det var tydligt att det inte på något sätt var regeringen som var ansvarig för den dåliga integrationen, de svaga skolresultaten, en poliskår som tappat kontrollen eller massiva vårdköer, utan det var ”samhället” som varit ”svagt”.

Och visst, man ska ha klart för sig att skolan är ett kommunalt ansvar och vården ett regionansvar, men grundorsaken till problemen kommer från regeringens förda politik eller snarare brist på sådan. Men en socialdemokrat är aldrig självkritisk och den som inte ser sina egna misstag kan inte lära sig något av dem.

Nu till hösten kommer S vilja ha ytterligare fyra år på sig vid makten för att åtgärda alla de problem som de aktivt och framgångsrikt ignorerat under åtta år. Det är nästan så att man tror att sittande regering vill ha kvar problem i samhället så att man har något att gå till val på.

Nu kommer alla problem plötsligt vara uppenbara och möjliga att åtgärda. Retoriken kommer vara ”Sverige kan bättre”, ”Vi socialdemokrater tar ansvar” och det numera klassiska ”Vi ska knäcka gängkriminaliteten”. Det kommer utlovas allt möjligt som i oktober kommer begravas i en utredning eller röstas ner i riksdagen.

Annons

Det vore befriande om väljarna i detta val dels såg bortom traditionsröstande; att alltid rösta som man själv eller föräldrarna alltid gjort, dels såg bortom valfläskbidragen och granskade alla löften kritiskt.

Ställ frågan till S-politikerna: Varför räckte inte åtta år för att lösa dessa problem som ni nu vill ha ytterligare fyra år på er för att lösa?

Per Edström, Östersund

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy