Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
V: Är en vd verkligen värd lika mycket som 86 städare?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Varför tjänar en vd lika mycket som 86 stycken städare på en månad? Jobbar en vd verkligen lika hårt som 86 stycken städare?

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Det finns ett tankeexperiment där tre forskare är fast på en öde ö – det är en ekonom, ingenjör och en kemist. Vad de alla försöker göra är att öppna en burk med bönor.

Annons

Ingenjören säger att om man stoppar in något vasst så kan man använda burkens dimensioner för att öppna den; kemisten säger att man kan hetta upp burken tills den spricker; ekonomen påstår att det viktiga är att vi tror på att burken finns och det är allt som spelar roll.

Varför är liknelsen om en burk med bönor viktig? Det finns nämligen olika typer av fakta, naturliga fakta som att det finns träd, sociala fakta som att man ska sitta själv på bussen, detsamma gäller med ekonomin. Då kan man fråga sig varför vissa arbeten lönar sig mer än andra, eller rättare sagt; lönar sig verkligen hårt jobb av vanligt folk?

Annons

Traditionellt sett är vårdyrken typiska kvinnoyrken som är lågt betalda eftersom att det ofta är aktiviteter som kvinnor gör hemma utan att få betalt. Även om det är kvinnodominerade yrken så finns det många män inom vårdsektorn som lider av samma svårigheter med att klara vardagen som deras kvinnliga motsvarigheter.

Vad många kanske inte tänker på är att för dem som har familj och barn hemma så tar arbetsdagen aldrig slut. Man arbetar ett 8–17 jobb och när man kommer hem ska det lagas mat till familjen, städas och tvättas, och nästan varje dag ska detta upprepas om och om igen.

Om det nu vore så att hårt arbete lönar sig så skulle större andelen av Sveriges barnfamiljer, sjuksköterskor, mekaniker, snickare och pensionärer vara miljonärer. Hårt arbete lönar sig nödvändigtvis inte, marknaden i sig avgör vad för arbete som ger pengar i plånboken.

Annons

Det är pensionärerna med låga inkomster som har byggt det här landet, det är därför dags för pensionärerna nu att få högre inkomst. En välfärd där alla är inkluderade är någonting som vi alla kommer att tjäna på.

Mathias Hedenborg, Vänsterpartiet i Östersund

Christina Hedin, distriktsordförande Vänsterpartiet Jämtland Härjedalen

Anne Svensson, ordförande Vänsterpartiet i Berg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan