Annons

Annons

Annons

Annons

Odenskog

Debatt
Rektorn: IES elever förtjänar också nylagad mat

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mika Reunanen, rektor IES Östersund.

Bild: Rebecka Axerup

Annons

För Internationella Engelska Skolan har god och näringsriktig skolmat varit högt prioriterat under snart tre decennier. Att eleverna äter tillräckligt och nyttigt är en förutsättning för deras välmående och möjligheten att nå de högt ställda kunskapsmål som de strävar emot, så också i Östersund.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Eftersom verksamheten finansieras med skattebetalarnas pengar är det också särskilt viktigt att detta sker till en rimlig kostnad. Detta borde diskussionen om nytt tillagningskök på IES handla om, inget annat.

Annons

Östersund kan investera 11 miljoner kronor i friskolas skolkök (21 april)

Annons

När IES etablerade sig i Östersund 2020, i den tidigare kommunala Palmcrantzskolans lokaler, fick vi inte tillgång till det produktionskök som kommunen har i samma byggnad. Tanken var att IES skulle överta detta efter att kommunen längre fram byggt ett nytt produktionskök för sin egen verksamhet i andra lokaler. IES fick således börja sin verksamhet utan tillgång till ett fungerande kök.

Som en övergångslösning, till dess att köket blev tillgängligt, träffades en överenskommelse om att IES skulle få köpa skolmat från kommunen. Kommunen har nu sagt upp avtalet om att leverera skolmat till IES, vilket gör frågan om tillgång till ett eget skolkök akut.

IES äger inte fastigheten, utan hyr den av kommunen, och kan därför inte själva ta initiativ och bekosta en om- eller tillbyggnad. Det nuvarande köket är i behov av renovering för att kunna användas, och det är den fråga som har diskuterats den senaste tiden.

Mögligt skolkök måste renoveras – nu utreds kostnaden (3 maj)

Annons

Av rapporteringen och den politiska debatten har det varit lätt att få intrycket att renoveringen skulle vara en gåva från kommunen till IES, när det i själva verket handlar om att kommunen renoverar sina egna lokaler, för att möjliggöra för sin hyresgäst att använda dem, så som det varit tänkt ända sedan hyresavtalet ingicks.

Annons

Dagens situation, där vi inte har tillgång till ett eget kök, men från och med i höst inte längre får köpa mat från kommunen, är ohållbar. Vi kan komma att hamna i ett läge där IES behöver beställa catering till våra elever, trots att det finns ett kök på andra sidan väggen från vår matsal.

Angående kostnaden för renoveringen så betalar IES redan för denna genom hyran till kommunen. Att kommunen behöver investera i renovering av sin egen fastighet, där IES är hyresgäst, är helt normalt. En sund och säker miljö, är alla fastighetsägare skyldiga att upprätthålla, och det är särskilt viktigt när det är frågan om ett kök.

Våra elever är också kommunens elever och vi utgår från att Östersunds kommun, precis som vi, vill att alla skolbarn ska ha tillgång till en bra skolmiljö. Då är en god och näringsriktig skollunch en förutsättning, och självklart ska den lagas på plats.

Mika Reunanen, rektor IES Östersund

Annons

Annons

Till toppen av sidan