Annons

Annons

Annons

krönikaSjukvården i Jämtlands län

Hans Lindeberg
Att skylla sjukhushärvan på ett mediedrev håller inte

När ÖP intervjuade regionrådet Malin Bergman (C) i onsdags kväll hävdade hon att vi journalister förföljer Anders Byström, tillförordnad regiondirektör.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Att skylla på journalisterna håller inte, skriver ÖP:s chefredaktör Hans Lindeberg.

Annons

Hon beskrev det som ett "drev".

– När mediedrevet går förstår jag att han inte mår så bra i det, svarade hon på frågan om varför Byström är sjukskriven och inte själv svarar på medias frågor.

Varför Anders Byström är sjuk finns ingen anledning att spekulera i. Det är en privat fråga.

Att skylla på journalisterna håller inte

Ett "drev" skulle kunna beskrivas som att många journalister samtidigt jagar svar på samma frågor och alltför få går sin egen väg. Att det kan upplevas som mycket pressande för de som utsätts är klarlagt.

Annons

Men att regionens tyngsta politiker beskriver veckans flöde av nyheter om Maria Söderkvists avgång som resultatet av ett mediedrev är ett sätt att försöka blanda bort korten.

Annons

Att skylla på journalisterna håller inte.

Tidigare på dagen skickade Region Jämtland ut ett pressmeddelande som bekräftade att Maria Söderkvist fick med sig ett års arbetsbefriad uppsägningstid när hon valde att sluta som sjukhuschef.

Har själva försatt sig i en situation

Samt att avtalet om Söderkvists avslut som Anders Byström tidigare förnekat existensen av och vägrat lämna ut när journalister frågat efter det skrevs redan i mitten av februari .

Regionens pressmeddelande kom först efter att Länstidningen granskat mejlväxling i ärendet och då hittat uppgifter om ett skriftligt avtal.

Under de senaste månaderna har en rad olika besked kommit om varför Maria Söderkvist lämnade sitt jobb och villkoren kring hennes avgång.

Vanligt journalistiskt fotarbete

Regionledningen har själva försatt sig i en situation som gör att frågorna som nu ställs är mycket befogade.

Så veckans nyhetsrapportering är inte utslag av ett mediedrev utan vanligt journalistiskt fotarbete – det vill säga att söka svar på frågor som allmänheten har rätt att ställa om vad som händer inom regionen.

Annons

Annons

Att Centerpartiets ledande regionpolitiker några månader före valet vill distansera sig från härvan i sjukhusledningen och försöker peka på alternativa förklaringar går att förstå skälen bakom.

Mönstret att försöka flytta fokus

Mönstret att försöka flytta fokus till journalistiken har upprepats tidigare. När Malin Bergman nominerades som nytt regionråd mörkades hennes tidigare kontakter med en vaccinationsmotståndare.

ÖP granskade och avslöjade hennes bakgrund vilket Tom Silverklo (C), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, valde att beskriva som "blaskig kvällstidningsjournalistik".

"Skandalöst, smaskigt och förlöjligande" tyckte partikollegan Peter Johansson när vi publicerat uppgiften att Bergman kommenterat ”Nej tack till vaccin!!!” under ett inlägg där sjukdomen mässling beskrivs som ofarlig.

Några dagar senare erkände Malin Bergman att det hela stämde och förklarade att hon var skeptisk till vaccin men idag lever med andra åsikter.

Vad regionens ledande centerpolitiker tänker om hur oberoende journalistik finansieras är ännu svårare att förstå sig på.

– Jag tycker man ska få ta betalt för nyheter. Men när rubrikerna blir så smaskiga och inte alla kommer åt vad som finns bakom, så tycker jag det blir ett problem, sade Tom Silverklo i sin intervju med ÖP.

Annons

Malin Bergman menar att hon vantolkades eftersom ÖP:s avslöjande bara kunde läsas av prenumeranter.

Annons

Styrdes av vad ledande politiker gillar

– Det jag tycker var olyckligt var den första artikeln och att det blev en låst publicering kring en rubricering som härleder tankarna till att jag skulle vara vaccinationsmotståndare, svarade hon vår reporter Niclas Åkerström efter valet till regionrådsposten.

För det första är påståendet felaktigt. När ÖP berättade om hennes kontakter med vaccinmotståndaren framgick redan i artikelns ingress som alla kan läsa att hon numera tar avstånd från verksamheten.

För det andra tror jag inte vi hade många prenumeranter kvar om rubriksättningen styrdes av vad ledande politiker gillar eller inte.

Läs mer

Hans Lindeberg: När den som vill ta makten över sjukvården skriver nej tack till vaccin är det rätt att fråga varför

Hans Lindeberg: Skärp er makthavare! Att svara på frågor är en del av jobbet

Hans Lindeberg: Jag kommer sakna Hasse på pressläktaren när Jämtland spelar final

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan