Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Krokom

Debatt
C och KD: Rädda kulturskolan i Krokoms kommun!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sju av rektorerna i Krokoms kommun har beslutat att inte tillåta kulturskolan under skoldagen från och med höstterminen. Detta kommer starkt begränsa möjligheten för elever att delta då all verksamhet kommer att bedrivas utanför skoltid.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Enligt brev som skickats ut till föräldrar i Krokoms kommun kommer endast ett fåtal elever att kunna erbjudas undervisning på dessa skolor (Aspås, Dvärsätt, Nyheden, Hissmoskolan, Kvarnbacksskolan, Ås, Sångshusvallen). Däremot kommer verksamheten att utökas i Kulturskolans lokaler vid Nyhedens skola.

Centerpartiet och Kristdemokraterna har uppfattningen att kulturskolan är ett viktigt inslag i skolans vardag. Kommunfullmäktige, det högst beslutande organet, har beslutat att kulturskolan inte ska röras. Det finns inte något beslut hos Krokoms kommuns politiska församling att genomföra en nedskärning eller begränsning av kulturskolan.

C och KD anser att fler barn skulle ha möjlighet att ta del av kulturaktiviteter, och ett mer varierat utbud med fler typer av kulturyttringar. Vi har också sett att kulturskolan idogt arbetar med detta, som vi också har kunnat läsa om i lokalpressen.

Krokoms kommun är en landsbygdskommun. Landsbygden ska prioriteras med sina långa avstånd och även här ska kulturskolan finnas. Även kring centralorter kommer det bli svårt för ett barn som går på Sånghusvallens skola i Ås att ta sig till kulturaktiviteter efter skoltid på Nyhedens skola i centrala Krokom, där avståndet är kortare.

Det finns mycket stöd för att kultur är viktigt för barns välmående. Kulturaktiviteter stimulerar också inlärning och leder ofta till en bättre integration. Kultur är också viktigt för demokratin och demokratiska beslut ska följas.

Annons

Annons

Som företrädare för huvudmannen skulle vi önska att rektorerna omprövar sitt beslut, och i stället tillsammans med kulturskolans företrädare kommer fram till en lösning. Kulturskolan ska bevaras och utvecklas.

Astrid Lönn Jern (C), förste vice ordförande barn – och utbildningsnämnden

Ingrid Zakrisson (C), Rasmus Ericsson (KD) ledamöter, barn – och utbildningsnämnden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy