Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Nonchalant att använda toaletter som är till för oss med rullstol

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Toaletten för personer med rullstol används ofta av personer som inte har rullstol, påpekar insändarskribenten.

Annons

Något jag förundras över är att vid nästan varje tillfälle som jag besöker toaletten i foajén vid Östersunds sjukhus, är RWC:n (RullstolsWC:n) närmast ingången upptagen. Alla, eller åtminstone ett par av de andra fyra toaletterna, är lediga.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Häromdagen körde jag in med min rullstol för att besöka den anpassade toaletten där rödmakeringen som vanligt visade upptaget. Det var en hel del folk i omlopp. Till kön anslöt en man i rullstol som också önskade tillträde till samma toalett som jag.

Vi utbytte en blick i samförstånd (det var väl inte första gången han hamnat i detta heller) och jag sa: ”Du kan gå före mig för det är ingen panik för min del.”

Annons

Efter några minuter gav jag mig på ett försök att backa in i ett av de smalare utrymmena. Det gick utmärkt att stänga och låsa dörren. Sen var det dock kört – även om min rullstol har en bra svängradie så satt jag i ett präktigt skruvstäd utan möjlighet att uträtta något över huvud taget.

Nåja, jag hade i alla fall försökt. Körde ut och konstaterade att mannen i den andra rullen gett upp och sökt sig någon annanstans.

Ibland är RWC:n också utrustad med skötbord för bäbisar. Eftersom jag så sällan fått tillträde till detta utrymme kan jag i skrivande stund inte komma ihåg om så är fallet här.

Tiden rullade vidare och jag tänkte att det är nog någon som behöver extra lång tid på sig – eller är toaletten rentav låst och avstängd? Då kanske det borde ha suttit ett anslag på dörren som informerat om detta.

Till slut tog jag till ett besvärligt nödknep: Parkerade rullstolen strax utanför en av de smala toaletterna och trixade mig med stöd av dörrkarm och tvättställ in till toaletten. När jag kom ut därifrån för att sätta mig i rullstolen öppnades dörren till RWC:n och ut skuttade en till synes fullt fungerande gubbe utan vare sig rullstol eller spädbarn.

Annons

Jag har ytterst sällan, nästan aldrig, sett en rullstolsanvändare komma ut ifrån denna anpassade toalett. Visst är det konstigt? Däremot otaliga gånger mötts av RWC-snyltare som jag ibland konfronterat och ibland inte. Den ena med den sämre förklaringen än den andra. Det har hänt att någon rodnat lite och faktiskt bett om ursäkt.

Eftersom jag anser mig ha samma rätt som alla andra att besöka toaletten har jag nu tröttnat på denna usla WC-moral, nonchalans och brist på empati. Skämmes!

Elisabeth Fröling

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy