Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
S: Nu stöttar vi jordbruket med 3,1 miljarder

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det finns mycket att vara stolt över i Sverige, inte minst vårt svenska jordbruk. Jordbruket är en central näring för hela Sverige och svensk motståndskraft i turbulenta tider.

Rysslands invasion av Ukraina har påverkat Sveriges bönder hårt med ökade kostnader. För att säkra den svenska livsmedelsproduktionen och stärka Sverige går den socialdemokratiska regeringen därför fram med ett kraftigt stödpaket som, tillsammans med ett tidigare aviserat stödpaket till lantbruket, uppgår till cirka 3,1 miljarder kronor.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Det svenska och jämtländska lantbruket har, liksom yrkesfisket, drabbats hårt av den senaste tidens ökade priser på bland annat drivmedel, gödsel, foder och energi till följd av Rysslands invasion av Ukraina. Många lantbrukare i länet känner oro inför nuläget och framtiden. Livskraftiga företag riskerar att slås ut.

Annons

Det är en oroande utveckling när Sverige behöver en ökad svensk livsmedelsproduktion. Därför agerar den socialdemokratiska regeringen, tillsammans med Centerpartiet, med ett mycket stort stödpaket för att stärka livsmedelsförsörjningen och vår gemensamma motståndskraft.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har flera gånger visat att vi är beredda att agera för det svenska jordbruket. Vi gjorde det under mjölkkrisen 2016, och under den exceptionella torkan 2018 och 2019. Och vi gör det nu, när Putins prisökningar slår hårt. Sammanlagt innehåller stödpaketen åtgärder om cirka 3,1 miljarder för att värna vår svenska livsmedelsproduktion.

Här ingår ökningen av det nationella stödet med 50 miljoner i år till jordbruk i Norra Sverige.

Ett konkurrenskraftigt svenskt jordbruk är viktigt ur många aspekter. Ytterst handlar det om vår beredskap. Sveriges lantbrukare och deras verksamhet är avgörande för att vi ska ha mat att äta, de bidrar till jobb i hela Sverige och håller svenska ängar och betesmarker levande.

Vi socialdemokrater satsar långsiktigt på det svenska jordbruket och våra landsbygder. Vi gör det genom den gemensamma jordbrukspolitiken, och i stora nationella satsningar på viktiga områden för att vardagen ska fungera, som infrastruktur, service och bredband. Om hela Sverige ska leva behöver hela Sverige få förutsättningarna för utveckling.

Annons

Sveriges jordbrukare bidrar inte bara med den goda maten, de är också landsbygdsutvecklare, klimatomställare, och gröna jobbskapare. Det ska de fortsatt vara. Ett starkt jordbruk och svensk livsmedelsproduktion är en viktig del i att stärka Sverige. Vi vet att Sverige kan bättre.

Anna-Caren Sätherberg (S) landsbygdsminister

Anders Frimert (S) riksdagsledamot

Kalle Olsson (S) riksdagsledamot

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy