För att människor ska må bra behöver de ett jobb, ett hem och ett sätt att ta sig däremellan. När landets niondeklassare i dagarna ska göra sitt definitiva gymnasieval kan de få alla tre. De kan få utbildning med nästintill garanterat jobb, samtidigt som man skapar hem och vägar för sig själv och andra. Allt som krävs är att de väljer bygg- och anläggning.
(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)
Sverige växer. Inom bara några år blir vi 11 miljoner invånare. Det kräver att vi bygger tusentals nya bostäder, investerar i ny infrastruktur och renoverar det befintliga bostadsbeståndet. För att klara av den här utmaningen har bygg- och anläggningsbranschen en nyckelroll. Men tyvärr finns ett stort hinder. Det är allt för få som bygger.
Annons
Annons
Den framtida kompetensbristen i byggbranschen är stor. Samhällsbyggnadssektorn behöver rekrytera tiotusentals personer de närmaste åren. Bara för att täcka pensionsavgångarna krävs tusentals nya medarbetare. Och effekterna är tydliga redan idag.

På Bangårdsgatan i Östersund har det byggts många nya bostäder de senaste åren.
Bild: Lars Ljungmark
En ny undersökning som Byggföretagen låtit göra visar att nio av tio byggföretag har svårt att få tag på arbetskraft. Mest är det yrkesarbetare som saknas. Det får stora konsekvenser för byggarna. De senaste tolv månaderna har tre av fyra företag tackat nej till jobb för att man inte haft tillräckligt med personal eller rätt kompetenser på plats.
Att välja bygg- och anläggning på gymnasiet innebär alltså i princip att man är garanterad ett jobb. Men att arbeta som byggare har även andra fördelar:
Yrkesrollerna att välja mellan är många. Bara inom byggsektorn finns 70 olika yrken.
Bygg- och anläggningsprogrammet erbjuder en kreativ miljö, där teori varvas med praktik såväl inom- som utomhus.
För den som så önskar finns det dessutom stora möjligheter till vidareutbildning på yrkeshögskole- eller högskolenivå.
Annons
Som byggare har man dessutom en avgörande roll i den nödvändiga klimatomställningen. Inte bara för att det nu görs många insatser för att minska branschens egna utsläpp, utan också för att man är med och bygger vindkraftverk, batterifabriker, järnvägar och allt annat som är en del av den gröna byggboomen.
Så när ditt barn ber dig om hjälp för att välja gymnasieutbildning se till att de får upp ögonen för byggbranschen. Sveriges byggföretag skapar jobb, välfärd och framtidshopp. Generation efter generation bygger vi bostäder, kontor, vårdcentraler, skolgårdar och vägarna däremellan.
Tillsammans bygger vi Sverige bättre. Låt ditt barn vara med på den resan.
Elin Kebert, kompetensförsörjningsexpert på Byggföretagen
Christin Andersson, Byggföretagen i Jämtland