Annons

Annons

Annons

Kälarne

Debatt
Märkligt och skamligt att Bräcke ändrat sig om vindkraften

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Till Bräcke kommuns politiker

Vi är en del av folket ni är villiga att offra.

Vi är en del av alla dem som ni åsidosatt och svikit.

Vi har alla en sak gemensamt – att vi valt Bräcke kommun att leva och verka i tack vare dess landsbygd och natur.

Bild: Privat

Vi står ut med hög kommunalskatt och bristande service eftersom vi istället har det vi värdesätter allra mest omkring oss – naturen, tystnaden och friden. Vi begär inte mer än så. Vi gör heller inte anspråk på mer än så.

Ni politiker däremot har nu tydligt visat oss att ekonomiska intressen är mer värt. Att det väger tyngre än medborgarnas, naturens och den biologiska mångfaldens välmående.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Efter att ni nu gått på en markägares förslag om att riva upp vetot ni la förra året mot en vindkraftsetablering på Kusberget, har ni bevisat för oss var ni verkligen står.

Bräcke kommun ändrar sig om vindkraftsetablering – upphäver sitt veto (15 april)

Vi tycker att det är både märkligt och skamligt att ni så sent som i fjol faktiskt beslutade att avstyrka den här vindkraftsetableringen, med motivering att vindkraften skulle ha ett för dominerande inslag i landskapet samt att en ny vindkraftspark skulle påverka området negativt, för att nu ändra er.

Den motivering ni gav gäller tydligen inte längre efter att en missnöjd markägares medborgarförslag om att ändra ert beslut och tillåta vindkraftsetableringen fick er att behandla frågan på nytt.

Samtidigt som ni nu kör över oss och underlättar för ännu en vindkraftsetablering, med dess förödande konsekvenser i våra skogar, går det att läsa att det i Bräcke kommun ”finns en självklar mentalitet att värna om naturen, kulturen och människorna som bor här”. Väldigt fina ord men det tycks inte vara annat än just det – ord.

Annons

Annons

Ni marknadsför er dessutom redan på naturen som en av anledningarna att välja just den här kommunen att bo i, hur kan ni då vara beredd att förstöra den? Vad kommer att finnas kvar?

Och förklara gärna för oss varför vi ska fortsätta välja Bräcke kommun, när ni så tydligt visar att ni väljer bort oss. Förklara för oss varför våra liv, så som vi valt att leva dem, är så mycket mindre värda att ta hänsyn till. Så mycket mindre värda att vi, vars levnadsmiljöer kommer att påverkas starkt av en ny vindkraftsetablering, inte ens fick komma till tals innan ni utan vidare rev upp vetot.

Ni kastar in oss i känslan av att riskera att förlora allt.

Det här beslutet visar dessutom att ni ställer grupp mot grupp. Att många av oss inte har samma rätt till en god levnadsmiljö eller att vara en del av den goda folkhälsan som ni beskriver att ni arbetar för. Ni visar att det inte är på lika villkor för hela befolkningen. Ni kör helt enkelt på. Som om vi inte fanns.

Men ett ska ni veta – vi finns här.

Och vi kommer att göra vad vi kan för att försvara vår bygd och vår framtid.

Vi kan bara önska att ni vill göra detsamma.

Boende i byarna Gastjö, Västanede, Svedje, Västerövsjö, Rammsjö, Nyhem, Fugelsta

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan