Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Medarbetarna i räddningstjänsten är vardagens hjältar

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ny brandstation i Brunflo invigs 20 maj! Som ordförande i Jämtlands räddningstjänstförbund är det en glädjens dag. En modern brandstation med underbar arbetsmiljö för våra medarbetare.

Brunflos nya brandstation invigs i dag 20 maj.

Bild: Lars Ljungmark

Nuvarande direktion i förbundet övertog en ur arbetsmiljösynpunkt totalt utsliten brandstation. Arbetsmiljöförhållandena var under all kritik. Ett varmt tack till medarbetarna som litade på att direktion och ägarsamråd skulle åtgärda förhållandena. Nu står resultatet på plats i Brunflo!

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Men, en ny brandstation faller om det inte finns medarbetare, vårt ”humankapital” i förbundet. Ett förbund som hanterar 31 brandstationer med cirka 500 medarbetare, både heltidsbrandmän och räddningspersonal i beredskap, s k RIB. Vi saknar cirka 10 procent räddningspersonal i beredskap, det vill säga 50 medarbetare.

I det brutala anfallskriget i Ukraina av Putin, i medierapporteringen, i skenet av eld och rök, syns alltid räddningstjänstpersonal. I alla krig, katastrofer och elände är det just den kategorin personal som står längst fram, gräver fram överlevande, släcker bränder, bär skadade med mera.

Utan fungerande räddningstjänst står samhället lamslaget! Vi i Sverige har nu vaknat till och börjar rusta upp vår civila beredskap. Vi tar för givet att räddningstjänsten, polis och ambulans kommer så fort man larmat via 112. Men, finns det ingen personal att bemanna brandbilarna, polisbilarna och ambulanserna är vi blottställda. Likaså om sjukvårdens resurser inte finns fullt ut.

Alla våra medarbetare i räddningstjänsten är tillsammans med polis, ambulans och sjukvård vardagens hjältar! Varje dag, timme och minut finns de beredda att hjälpa oss medborgare i nöd.

Den som känner för att bli en medarbetare inom Räddningstjänstförbundet, känner för att bidra i samhällets krishantering, känner sig manad att bli en vardagens hjälte! Tveka inte att anmäla intresse till Jämtlands räddningstjänstförbund! Ett spännande och utvecklande viktigt samhällsuppdrag!

Annons

Ett spännande förbund som nu även med inre befäl på Fyrvalla brandstation har operativ ledning över region 10:s räddningstjänst. Kommunerna: Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele ingår. Arton kommuners övergripande ledning hanteras av ett dygnet om inre befäl i Östersund.

Din hembygd blir vad du gör den till!

Stephen Jerand (KD) kommunalråd, ordförande i Jämtlands räddningstjänstförbund

Annons

Annons

Till toppen av sidan