Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
S: Därför säger vi nej till slopade avgifter för krögarna i Östersund

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Politik handlar om att vilja, välja och att prioritera. Vi socialdemokrater kommer alltid att sätta barnen och de äldre först.

När Centerpartiet (C) och Moderaterna (M) på kommunfullmäktige 24 maj ville efterskänka 1,5 miljoner skattekronor för avgifter gällande alkoholtillstånd till krögarna, sa vi därför nej. Det var en sak att genomföra den här typen av åtgärder under coronapandemin, det skedde med brett politiskt stöd och var korrekt. Men nu är restriktionerna är borta och frågan hamnar i ett annat läge.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Avgifternas storlek baseras på hur stor omsättning man har för alkoholförsäljning. För den som säljer lite alkohol handlar det om någon enstaka tusenlapp. Den högsta avgift man kan få är 35 000, men för att nå den summan ska man ha omsatt alkohol för 7 miljoner (!) kronor, dessutom under förra året.

Men det som är ganska små pengar för enskilda i en specifik bransch blir ändå mycket på helheten. Vi undrar varför man inte hellre skulle använda dessa pengar till att exempelvis införa fri frukt i skolorna, ge arbetsskor till personalen i omsorgen eller starta upp en Fritidsbank.

Att starta Fritidsbanken i år skulle kosta 1,1 miljoner. Det skulle kunna bli viktigt för besöksnäringen och samtidigt en fantastisk möjlighet för många att prova på olika idrotter utan att behöva köpa dyr utrustning. Detta fortsätter dock Alliansen att säga nej till.

Skattepengarna ska gå dit där de gör bäst nytta och i valet mellan slopade spritavgifter och välfärd tycker i alla fall vi att det är enkelt!

Socialdemokraterna Östersund

Niklas Daoson, oppositionsråd

Maria Nerpin, gruppledare

Till toppen av sidan