Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Regionen åker baklänges in i framtiden

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag trodde:

1. Att det var bra för miljön (och trafikinvesteringarna) om fler ställde bilen och åkte kollektivt.

2. Att stigande energipriser gör att kollektivt åkande blir alltmer av en nödvändighet.

3. Att det är bra om länet håller ihop och länsborna kan välja att bo på landet men ha kvar fördelarna med enkel kontakt med en stadskärna, inklusive utbildnings- och arbetsmöjligheter.

4. Att lantisar och Östersundsbor har ett gemensamt intresse i punkt 3, inte minst för ett levande centrum.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Om dessa ganska oförargliga hypoteser är sanna, tänker jag mig att regionens ledning borde fästa stort avseende vid hur kollektivtrafiken byggs upp i länet, och spela in hårda bollar till Östersunds kommun, som just nu verkar vara ensam aktör (tillsammans med Diös), trots att besluten om kollektivtrafiken berör hela länet.

Annons

Skiss över Östersundslänken.

Den relativt knappa information som går att få om den så kallade Östersundslänken är illavarslande. Att hänga någonstans längs Kyrkgatan för att i becksvart novembermörker och regn se vilken buss som kommer, är ingen framtidsvision jag längtar till.

Visst, jag har klagat på att nuvarande bussterminal är mörk inuti och ful utanpå, men det är ju lätt att bättra på. Den är ett under av trygghet och service jämfört med det som tycks komma i stället. En väntsal som är en värmestuga någonstans, oklart var – då måste man ju ändå ut i regnet och passa bussen.

Andra debattinlägg till exempel från Stadsmiljögruppen i Östersund har på senare tid påtalat en mängd olösta problem med ”länken”.

Stadsmiljöföreningen: Avvakta med Östersundslänken (23 maj)

Annons

Det är stora förändringar som planeras men svårt att hitta ansvariga personer, vem som bestämmer, politiska beslut.

Annons

Kära regionpolitiker. Det är snart val, och även om sjukvården är den stora frågan så finns det också andra delar av ert uppdrag att vårda, om regionen verkligen ska leva upp till sitt namn och bry sig om hur hela länet ska utvecklas framåt.

Räta på ryggen, höj blicken och bilda opinion för ökat kollektivåkande och framför allt verka för bättre eller åtminstone bibehållna förutsättningar för länets kollektivresenärer.

Lisa Hansson, Kövra

PS. Vore kul med en enkät till alla länets politiker och beslutsfattare med en enda fråga: Hur ofta åker du buss?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan