Annons

Annons

Annons

krönikaÖP lyfter: Studenten 2022

Hans Lindeberg
Arbetsförmedlingen missar att journalistik är ett framtidsjobb

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

De senaste veckorna har bildextra från studentbaler runt om i länet tagit stor plats på ÖP. Precis som vanligt den här tiden på året.

”Studenttiden är här med glädje och drömmar. En tid av både stora förväntningar och oro inför framtiden” formulerade vi som en programförklaring inför studentbevakningen.

Vår kartläggning av arbetsmarknaden visar att det finns goda skäl att säga grattis till er som tar studenten.

Foto: Adam Wrafter/TT

Annons

Jakten efter nya medarbetare

I så gott som alla branscher är jakten efter nya medarbetare i full gång. Nu finns chansen till ett drömjobb!

Annons

ÖP har berättat om svetsare som får jobb på direkten när skolan slutar och att länet har näst lägst arbetslöshet i landet.

– Det råder superbrist på arbetskraft, säger Joakim Nordvall, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen till vår reporter Linda Forth.

Krögaren Manne Mosten på Norra Station i Östersund har under alla år i branschen aldrig varit med om en så akut kockbrist som nu.

Prognoserna säger att det till exempel kommer saknas lärare, poliser, busschaufförer, läkare, barnmorskor, sjuksköterskor, personliga assistenter, snickare, systemutvecklare, elektriker, arbetsterapeuter, skogsmaskinförare och slaktare.

Och jag skulle vilja lägga till: Journalister.

Folkhögskolor som tvingas stänga

Varför arbetsförmedlingen missat att ringa in journalistik som ett framtidsjobb vet jag inte.

Bland medieföretagen har problemet att få tag på nya reportrar varit tydligt ganska länge.

Med färre sökanden till journalistutbildningar, bra folkhögskolor som tvingas stänga och svårigheten att hitta sommarvikarier.

Annons

En klar skillnad mot när ”alla” drömde om att bli journalist. Dessutom är det ett allvarligt samhällsproblem om återväxten av drivna journalister som kan ta fram fakta och granska makten urholkas.

Annons

Svårt att hänga med i löneutvecklingen

Historiskt finns skäl för oss i mediebranschen att vara självkritiska. Vi har kanske varit snabbare att berätta om minskade annonsintäkter och prenumerationstapp än om alla möjligheter som kommer med journalistjobbet.

Det har också varit svårt att hänga med i löneutvecklingen i ett samhälle där information, påverkan och säljande kampanjbudskap värderas högre än oberoende journalistik.

Puffa extra för mitt drömjobb

Men de senaste åren har trenden vänt. För några månader sedan skrev jag om ett bra resultat för ÖP som tryggar vår lokala journalistik. Sedan dess har vi utökat och startat nyhetstjänsten ÖP-direkt.

Så därför tänkte jag passa på att puffa extra för mitt drömjobb till er nya studenter (och förresten alla andra som funderar på vad ni vill jobba med).

Som journalist jobbar du med att berätta det som berör människor utan att behöva ta hänsyn till andra intressen än medborgarnas bästa.

På ÖP brukar vi säga att så fort något händer i länet ska jämtarna alltid kunna vända sig till oss för att få veta vad och varför.

Annons

Självklart är det ett fint uppdrag som ger jobb i framtiden. Om några år kan det vara ditt. Utan journalister klarar vi oss aldrig.

Läs mer

Hans Lindeberg: Skärp er makthavare! Att svara på frågor är en del av jobbet

Hans Lindeberg: Ryska redaktören skrev tv-historia med dödligt allvar

Hans Lindeberg: Dags att skrota priset till årets hållbara företag på Guldgalan

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan