Annons

Annons

Annons

Annons

Åre

Insändare
En elegant lösning på en skitsak i Vik

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vy över Åresjön. Foto: Arkiv

Annons

Reningsverket i Vik har för dålig kapacitet. Lösningen är självklar: Reducera belastningen på reningsverket i VIK genom att installera flera fristående mini-reningsverk med varierande kapacitet upp till 150 hushåll.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

De fristående reningsverken släpper ut renat avlopp i Indalsälven.

Efter Indalsälven Från Duved till Vik finns en stamledning, som visuellt kan liknas vid en fälld gran med toppen i Duved och med anslutna avloppsledningar som kvistar på stamledningen.

Åre kommuns uppgift är att kartlägga alla anslutningar till stamledningen, och fastställa en tidsplan med budget för genomförandet.

Börja där, och börja nu!

Ryktet har sagt mig att det finns planer på ett enda stort reningsverk med placering i Mörsil.

Med erfarenhet från stora entreprenader kan resultatet bli detta:

Reningsverket är budgeterat till 500 miljoner, där anbudsgivarna har gått kurser i hur man i anbudet ska lägga ett så lågt pris som möjligt, för att därefter få lönsamhet i projektet genom tilläggskostnader vars storlek lätt kan uppgå till 1000 miljoner (en miljard). Med uppskattade 10 000 skattebetalare blir kostnaden 1 500 000 000 / 10 000 = kr 150 000 per skattebetalare! Tids-schemat är självklart förlängt upp till 3 år med hänvisning till alla tilläggs-arbeten.

Lägg därtill att Ingen kedja är starkare än den svagaste länken, och vi alla inser att det kan bli slutet för Åre kommuns visioner och drömmar.

Göran Stadigh

Till toppen av sidan