Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
LO: Kommunerna måste vara skyldiga att erbjuda barnomsorg utanför kontorstider

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Personer i arbetaryrken har därmed inte samma rätt till barnomsorg som föräldrar som arbetar på kontorstider." Arkivbild. Foto: Ingmar Reslegård

Annons

LO-förbundens medlemmar är grundbulten i att samhället ska gå runt. De arbetar dygnets alla timmar för att ge det stöd som medborgarna behöver i sin vardag. För att samhällsservicen aldrig ska behöva stanna upp. Det visade sig inte minst under pandemin. Ändå har arbetare inte självklar rätt till de stöd som finns för att det egna livet ska gå ihop.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Det syns inte minst när det kommer till rätten till barnomsorg. Kommuner behöver inte erbjuda barnomsorg utanför kontorstider, då en majoritet av LO-förbundets medlemmar arbetar. De kommuner som erbjuder det ställer ofta högre krav på föräldrar. Personer i arbetaryrken har därmed inte samma rätt till barnomsorg som föräldrar som arbetar på kontorstider.

Annons

Annons

En ny undersökning från LO visar att endast 57 procent av arbetarna i Jämtlands län kan arbeta heltid med de öppettider som barnomsorgen har. Den visar också att barnomsorgens öppettider endast räcker för 51 procent av föräldrar i arbetaryrken. Och i Jämtlands län går endast 9 barn i barnomsorg utanför kontorstid, trots att vi vet att behovet är större. Det håller inte.

Trots att barnomsorgen alltså inte fanns eller var kraftigt begränsad för LOs medlemmar, fortsatte de att varje dag gå till jobbet under pandemin. Samtidigt förändrades arbetsmarknaden och föräldrar i framför allt tjänstemannayrken, som kunde stanna hemma, fick större möjligheter att kombinera arbete och familjeansvar.

Faktum är att LOs nya rapport ”Den klassblinda familjepolitiken – vem kan arbeta och ha familj?” visar att en majoritet av föräldrar inom tjänstemannayrken upplever att de fått det lättare att kombinera arbete och familjeansvar till följd av pandemin. Samma grupp som barnomsorgens öppettider är anpassad för. För föräldrar i arbetaryrken är situationen oförändrad och i vissa fall till och med försämrad efter pandemin. Samma grupp som barnomsorgens öppettider försvårar för.

Rapporten bevisar därmed att det finns en stor orättvisa i Jämtlands län. Att arbetet som utförs kvällar, morgnar, nätter och helger för att samhällsservicen ska fungera resulterar i mindre tillgång till familjestöd. Det är inte okej.

Annons

Det finns ett skriande behov av att fler människor jobbar i våra branscher. Då måste det också finnas möjligheter till att kunna göra det. Därför kräver vi att:

* Kommunerna måste vara skyldiga att erbjuda barnomsorg utanför kontorstider.

* Kommunerna ska inte kunna ställa högre krav på föräldrar som arbetar utanför kontorstider, än andra föräldrar, för att de ska få tillgång till barnomsorg.

LO-distriktet i Mellersta Norrland

Vice-ordförande Tommy Almqvist

Till toppen av sidan