Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Sven Westerberg, Kumla

Svens hjärta slog för Jämtland. En av mina tonårskamrater från mitten av 1950-talet har lämnat jordelivet. Tre honnörsord kan få gestalta hans livsbana, kamratskap, empati och arbetsvilja.

Annons

Vi var grannar i samma kvarter i övre Odenslund. Jag på Skolgatan och han på Ängegården vid Ringvägen. Ängegårdens lägenhetsstatus var av något primitivt skick. Utedass, då inomhustoaletter saknades. I en mindre lägenhet med gaveln vänd mot Ringvägen bodde Sven med sin två år äldre bror Göran samt mor Linnea. Göran var liksom Sven, efter sedvanlig skolgång, tidigt ute i förvärvslivet för att bidra till familjens försörjning.

Annons

Annons

Fritiden kantades dock av positivism, som spännande biobesök på någon av stadens fem, då aktiva salonger. Röda Kvarn på Kyrkgatan, Sveasalongen, centralt vid Tempo på Prästgatan. Söderut, Sagabiografen, Royal och Metropol på Storgatan. Vi tillhörde nog de flitigaste biobesökarna några år under 50-talets senare del. Efter bion vanligtvis promenad till någon ”korvmoj”. Det kunde bli Forslings på Nytorget men också ett annat populärt, vid korsningen Litsvägen-Samuel Permansgata. Fanns någon slant kvar kunde det som mest räcka till en” specialare” i den sena timman.

En ny era kom. Dansepoken. Rock´n Roll och favoritstället Furuparken som vi fick uppleva med Sven som dansgolvets specielle danscharmör. Senare i livet utbildning som skötare, ett yrke som passade honom som hand i handske beroende på hans lugna utstrålning och stor empatisk framtoning. En kan hända medfödd egenskap.

I den kommunalt drivna omsorgsverksamheten, speciellt bland ungdomarna, blev han en aktad ledare som ingav trygghet.

När verksamheten omorganiserades började han arbeta i sin bror Görans charkuteriverksamhet i Närke och orten Kumla kom att bli hans nya hemvist ända fram till hans bortgång.

Svens omsorg om familjen var påfallande stor. Men även arbetskamraterna och alla vänner han fått genom åren, värnades.

Annons

Att delge en rättvisande bild av allt Sven betytt för många är svårt att beskriva i några få meningar. En genom alla år en växande vänskapskrets kan säkerligen intyga. Känslan för Jämtland och speciellt Östersund gjorde sig alltid påmind när han helt spontant kom på besök. Ofta en vacker sommardag lite varstans på platser där hans gamla vänner och släktingar befunnit sig.

En sann vän har lämnat oss men minnesbilderna kommer att leva vidare.

Vännen Åke Bengtzon

Till toppen av sidan