Annons

Annons

Annons

Annons

Ångsta

Arne Festin, Ångsta

Arne Festin avled vid 94 års ålder den 8 maj. Arne efterlämnar barnen Anders, Karin och Lena med familjer, barnbarn, släkt och många, många vänner.

Annons

Arne släppte aldrig in ålderdomen i sitt liv, han hade blicken för det vackra och goda i livet. Arne hade den mänskliga värmen. Han blev sin hembygd trogen.

Arne tog över bondgården i Ångsta med jord och skog, hans stora intresse hela livet även sedan Anders och Åse tagit över. Gården sköttes och växte på ett, som vi idag kallar, hållbart sätt. Och hustrun Gerd fanns vid hans sida.

Annons

Arne hade alltid mycket på gång förutom gården. Han var stor entusiast för yxkastning och tävlade framgångsrikt i denna sport som naturligt har sin koppling till skogen.

Annons

Tillsammans med sin faster Alida besökte han världsutställningen i Bryssel 1958. Arne körde den lilla Folkan. Senare reste han och hälsade på utvandrade släktingar i Seattle och Salt Lake City.

Travet var ett stort intresse och han besökte många banor förutom Östersundstravet. Hela livet var han uppdaterad på vad som hände på travet.

Att tala med Arne var att tala om nuet med koppling till det gamla, som därmed blev levande på nytt tack vare Arnes sätt att berätta. Byaslagsmålen vid danserna, där Ångsta hade Jonas och Alfred i Olov August som starka namn. Kortspelet på Rävgården, ibland nätterna igenom, med avslutning hos Svea på kaféet med tio mandelkubb och mjölk. Utterfisket till vardags och uttertävlingarna i Risviken. Att ”tjämma överstroa” i slåttern var viktigt. Det behöver man kanske göra än idag fast i överförd bemärkelse.

För att kunna se framtiden an behöver man veta varifrån man kommer. Med Arne blev allt till ett sammanhang. Arne var en varm, glad och omtänksam människa, en hedersman som vi saknar och aldrig kommer att glömma.

Robert Gabrielsson

Till toppen av sidan