Annons

Annons

Annons

Annons

Oviken

Helge Sivertsson, Oviken

För en tid sedan somnade den siste av ”Siverts-bröderna” in vid 97 års ålder. Hans engagemang och livsgärningar är väl kända för många, framförallt de senaste åren för Världens Barn.

Annons

Pappa Helges föräldrar Lisa och Sivert Olsson flyttade 1905 från Klövsjö till Norr-Side Gård i Oviken. De fick tio söner, pappa var den näst yngste. Han tog över gården 1947 och gifte sig 1950 med Brita Helmersdotter från Svensåsen. De fick fem barn; sonen Bertil och döttrarna Ingeborg, Bitte, Ewa, Karin.

Pappa såg inga hinder - stöttade oss barn i vad vi än hittade på och ville göra, gav oss utrymme att utvecklas. Han var kärleksfull, vi barn såg honom ofta komma in med en blombukett till mamma, som han själv plockat ute på ängen. Hans älskade Brita gick bort 2004, de hade varit ett sammansvetsat team som alltid stöttade varandra i vått och torrt. Pappa bodde kvar på gården och skötte med bravur gårdens hushåll ända fram till någon månad före sin bortgång. Alla älskade hans bullar, gröt och hemkokta sylt.

Annons

Annons

Han var innovativ och hade många idéer angående utvecklingen av gården. Under 50-60-talen hade han travhästar, grisar, satsade på biodynamisk grönsaksodling och potatis till chipsfabriken i Östersund. På 70-talet byggde han ut ladugården för mjölkkor och köpte mera mark. Sonen Bertil tog över 1991 och de hade sen ett gott samarbete för den fortsatta utvecklingen av gården.

Pappa var omtänksam och hade en positiv livssyn, ställde alltid upp och fanns till hands för alla; sin familj, släkt, grannar, vänner. Inget var omöjligt för honom, han var mycket händig oavsett vad det gällde. Han var social och tog sig tid att umgås, berättade gärna om gamla tider och hade många roliga historier på lut. Behöll sin nyfikenhet, till exempel vid 87 års ålder deltog han i kälk-SM i Persåsen.

Pappa var varmt troende och kyrkan var viktig för honom. Han tog över som kyrkvärd efter sin far, var konfirmationsledare i många år och guidade ofta i Ovikens kyrkor. Han engagerade sig även inom politik, kultur och föreningsliv till exempel LRF, IOGT, Snilleriket, Hembygdsföreningen. Han var byggnadsansvarig och delaktig vid renovering av Ovikens nya och gamla kyrka, församlingshemmet Fridsborg samt renoveringen av fäbodvallen Ljåbuan.

Släkten betydde mycket för honom och de var alltid välkomna till gården. ”Side-festivalen” var regelbundna släktträffar sen 1978. Vårt hem stod öppet för alla oavsett nationalitet och hudfärg. Vid 90 års ålder reste han till USA för att träffa sina amerikanska släktingar.

De senaste åren har det varit Världens Barn som engagerat honom, hans idoga arbete med bland annat insamlingskonserter har gett inte mindre än 1 miljon kronor.

Pappa kommer alltid saknas oss men vi vet att han nu kommit hem dit han längtat - till Jesus, sin älskade Brita och den eviga släktträffen.

Barnen med familjer

Till toppen av sidan