Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

Debatt
Låt oss i fotbollen få hjälpa till med integrationen!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sveg och Cosmos i en match 2020.

Bild: Stefan Persson

Annons

Det närmar sig val – Sverige stormar med upplopp, skjutningar och valdebatter handlar om migration, integration och segregering. Nu är i princip alla partier överens om att det behövs hårdare straff, mer poliser och hårdare tag.

Det kan säkert användas som verktyg för att städa bort kriminella, när brott redan begåtts. Men bryter det nyrekryteringen till kriminella gäng och umgängeskretsar? Föga troligt.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

För att bryta det krävs investeringar, investeringar i humankapital, investeringar i lokaler, investeringar i idrottsplatser och i sporthallar. Tyvärr, är det inget som sker – det vi ser är raka motsatsen. Titta på Östersund, som ökar enormt i antal invånare – men hur många nya idrottshallar har byggts, hur många fritidsgårdar finns, hur många spontanidrottsytor är öppna fredag, lördag och söndag kväll?

Annons

Annons

Inga nya idrottshallar, fritidsgårdar läggs ner och spontanidrottsytor beläggs med lås och larm. Var ska då ungdomarna ta vägen?

Vi förstår att löften om fritidsgårdar, sporthallar etc, inte vinner val – men det kanske gör samhällen bättre, och är det inte det vi alla vill?

Vi, i Cosmos fotbollsklubb, startade vår verksamhet 2018 och är idag en klubb fylld av mångfald och flera nationaliteter.

Stor genomgång inför starten i herrfyran • Mest glömska spelarna • Favoriter att ta hem serien (5 maj)

De som 2018 var ”nyanlända” är idag arbetare eller studenter, de har egna lägenheter och flera har bildat familj. De betalar skatt och bidrar till Östersunds välfärd, men hur hamnade vi här? Jo, genom att investera tid och genom idrott.

Vi har kontinuerligt hjälpt till med banker, myndigheter, blanketter, hämtning/lämning och att prata om föreningsdemokrati som en reflektion av ett demokratiskt samhälle.

Frågan vi har är varför används inte idrott i integrationssyften? Och varför får vi som gärna välkomnar mångfald, sällan resurser att jobba med det fullt ut?

Annons

Idrott är ett universellt språk, ofta står det över nationalitet, kön och språkkunskaper. Fotbollen är till exempel den största sporten i världen, använd den för att låta nyanlända känna sig trygga!

Annons

Vi känner till flera goda exempel som gör enorma insatser rörande integration; Norra Lit och Strömsund för att nämna några. Men problemet är att vi gör det med ideella insatser och är redan på vippen av vad vi klarar av. Varför kan inte vi få sätta oss med politiker och titta på integrationsarbeten, där vi tillsammans kan skapa miljöer och strukturer som gör att fler nyanlända snabbt hittar sin plats i samhället? De allra flesta vill inget hellre.

Den glädje vi ser när våra nyanlända får sin första egna lägenhet, sitt första jobb, sin första lön eller får sitt första barn är oslagbar och obetalbar. Vi skulle gärna vilja jobba för att flera får uppleva sin första egna lägenhet, men då måste vi också bli inkluderade i rum där detta pratas om.

Vi får flera samtal och mejl ifrån tjänstemän inom kommunen som vill att vi ”tar hand” om nyanlända för att vi bedriver god verksamhet, och det är otroligt upplyftande – och vi vill göra mer och vi är öppna för goda samtal med företrädare, både kommunalt och regionalt – för vår fasta övertygelse är att idrotten är det bästa integrationsverktyget samhället har och inte borde lämnas utanför diskussionsrummet.

Så snälla, ni behöver inte lyssna till oss i Cosmos (vi är bara en liten liten klubb). Men ring gärna Tommy i Norra Lit och lyssna på hans klokskap, eller de fantastiska ledarna i Strömsund.

Det finns andra klubbar att lyssna på än de stora!

The Mighty Cosmos via Alan Barker och ”the think tank”

Till toppen av sidan