Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Tragiskt att C blivit ett stödparti till S

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är tragiskt att se att vårt mest företagsvänliga parti sedan decennier, Centerpartiet, förvandlas till ett stödparti till S. Dagens C tror att den bästa vägen för att driva en liberal och företagsvänlig politik är att tvinga S att mot sin vilja driva en annan politik än sin egen.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Centerpartisten Håkan Larsson på Rödön skriver att det är ett politiskt spel som pågår, och med detta menar han inte sitt eget parti utan de andra partierna. Sakpolitiken borde istället vara avgörande, skriver han.

Annons

Lägg av med det politiska spelet! (8 juni)

Annons

Som exempel för han fram det mycket innehållslösa förslaget om ny lagstiftning för strandskydd som C förhandlade fram med MP och S.

Problemet idag är att det knappt går att bygga en liten brygga i Jämtland trots att Jämtland har mer strand än hela jordens omkrets. Det skadar utvecklingen i Jämtland. Och det är i sig inte lagstiftningen som är det stora problemet. Kommunerna tillämpar denna lagstiftning på ett balanserat sätt och ser ett värde i att det också blir en utveckling i glesbygd.

Dan Olofsson.

Bild: Stefan Nolervik

Men tjänstemännen på länsstyrelsen tolkar samma lagstiftning helt annorlunda. De säger i princip nej till all strandnära bebyggelse. Och denna länsstyrelse har nu i många år letts av centerpartister.

Den nya föreslagna lagstiftningen gör att länsstyrelserna i huvudsak har kvar samma roll. Därmed är inga förbättringar att förvänta med det nya förslaget enligt de miljöjurister jag rådgjort med. Detta inser de borgerliga partierna och de har därför bjudit in C i syfte att få fram en lagstiftning som ger reella förbättringar. Till detta har C tackat nej, eftersom det är viktigare för detta parti att vara stödparti till S.

Annons

Annons

Jag instämmer med Håkan Larsson om att Sverige skulle må väl av en majoritetsregering. Men Sverige påverkas också av vilken politik denna regering driver. En röst på C innebär med största sannolikhet en röst på en S-regering som stöds av V, MP och C. Det är partier som tycker olika i de flesta grundläggande frågor. Det är partier som inte har någon samsyn i att värna små- och medelstora företag.

Vi är många som är bekymrade över det sällskap som C valt under Annie Lööfs ledning. Detta särskilt som att det var den tidigare partiledaren Torbjörn Fälldin som svarade för den avgörande insatsen för att få stopp på löntagarfonderna som skulle göra att facket blev huvudägare i de svenska företagen. Detta särskilt också som att det var Maud Olofsson som mest drev företagarfrågorna i Alliansregeringen.

Dan Olofsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan