Annons

Annons

Annons

Bräcke

Debatt
SD: Låt medborgarna avgöra frågan om vindkraft i Bräcke

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I Bräcke kommun har vi många värden men ett står ut framför andra – naturvärdet, med skogar sjöar och djur.

Nu ska det etableras 17 vindkraftverk som är 220 meter höga i kommunen. Mer av naturvärden ska förstöras och ersättas av något som varar 15–20 år i bästa fall.

Bild: Christer Nilsson

Hur mycket skog måste huggas ned för att etablera dessa vindkraftverk? Tio eller 20 fotbollsplaner stor? Hur många kubikmeter cement måste användas till fundamenten för att få 17 torn att stå stadigt i vinden?

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

För det finns oss veterligt ingen regel som säger att företaget ska återställa efter sig då deras 15 till 20 år har passerat. Det finns inga bidrag eller skatteavdrag för att riva vindkraftverk, bidragen och skatteavdragen finns där enbart vid byggnation.

Vi lever i en värld där naturområden blir mer sällsynta, där rent vatten eller vatten överhuvudtaget kommer att bli en bristvara. I det läget väljer våra politiker att helt enkelt förstöra ett stor område av vår natur i kommunen. Ett område som i en framtid kan bli hur värdefullt som helst för oss boende och besökare i kommunen.

Hur många djur kommer att fly detta område på grund av ljud? Ljud som vi människor kanske inte hör men djuren hör på långa avstånd. Hur många fåglar kommer att dödas?

Effekten anges vara 5,6 MW, står det i prospektet som finns på internet. När produceras 5,6 MW? För dessa vindkraftverk är konstruerade för att fungera optimalt vid en viss vindhastighet, säg 15 meter per sekund. Blåser det över 20 meter per sekund måste det stängas av. Blåser det mindre producerar kraftverket mindre än de angivna 5,6 MW.

Faktum är att man brukar räkna att optimala förhållanden råder vid 20–30 procent av tiden. Det vill säga att egentligen blir effekten 1,2 MW eller 1,68 MW per kraftverk sett över tid.

Den förväntade elproduktionen anges till 383 GWh per år från Kusberget. Kanske det, men: i Sveriges 400 kV-stamlinjenät finns det inte plats för ytterligare 383 GWh, speciellt om det blåser optimalt, för då betyder det att alla andra vinkraftstationen också går för fullt. Sverige måste bygga ut 400 kV-nätet för att kunna ta emot elenergin från alla vindkraftverk i Norrland då det blåser. Om det inte blåser så finns det hur mycket plats som helst i nätet, för då producerar vindkraften ingenting.

Det är exakt denna typ av frågor som vi i Sverigedemokraterna anser lämpar sig för att låta medborgarna i kommunen avgöra via en omröstning. För denna fråga berör alla boende i kommunen för ett antal generationer framåt.

Leif Gustafsson (SD) Bräcke

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan