Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Svar till Östersundshem: Grannarnas roll i att stoppa våldet försvann helt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Svaret på min insändare om Huskurage gjorde mig genuint ledsen:

Så jobbar vi för att förhindra våld i nära relationer (13 juni)

Jag lämnade in ett medborgarförslag som gick ut på att om man hör eller misstänker att en granne utsätts för våld så ska man knacka på dörren, antingen ensam eller med hjälp av en annan granne.

Annons

Just detta steg är otroligt viktigt eftersom tid är a och o i dessa situationer. En kvinna kan slås ihjäl under den tid polisen är på väg. Här var kommunfullmäktige helt med på banan och förstod att det är viktigt att agera, och att dessa anslag i sin tur leder till att även våldsverkaren förstår att alla runtomkring honom kan agera om han blir våldsam.

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Pär Fredriksson och Kenneth Karlsson förklarar i svaret att de anser sig ha gjort rätt och infört vad de kallar ”trygga hem” i Östersundshem, vilket gläder mig oerhört ända tills jag kollar upp det på deras hemsida. Ingenstans nämns grannars roll utan allt går ut på att ringa polisen, kontakta kvinnojour och dylikt.

Med andra ord är detta inte ens i närheten av det medborgarförslaget gick ut på, utan en egen variant där fokus lyfts från grannars förmåga att stoppa våldet och hur det påverkar en våldsutövare, till att ringa polisen. Precis det vi redan vet inte sker. Människor ringer sällan polisen då de misstänker våld.

I april förra året var jag och mängder av våldsutsatta kvinnor i Östersund glada och hoppfulla. Vi kände att vi äntligen blev sedda och att kommunen tog oss och våldet på allvar. Jag lyfte i mitt anförande flera kvinnor som personligen ville tacka fullmäktige för detta beslut men inte kunde träda fram på grund av hot. Men nu känns det som att vi är tillbaka på ruta ett igen.

Annons

Hittills under 2022 har män mördat fler kvinnor än under hela 2021, och samhället vänder bort blicken. Östersundshems anslag gör lite samma sak. Säger; ring polisen och vänder sedan bort blicken, i stället för att säga; gör vad du kan för att rädda någon från våld.

Mäns våld mot kvinnor är ett svårt och komplext ämne och här verkar det som att själva grunden i förslaget föll bort helt – att var och en ska agera om de misstänker våld. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Susanne Persson, upphovsperson till medborgarförslaget Huskurage

Till toppen av sidan