Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Gammal tant behöver större slant!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Att kvinnor fortfarande tar ett större ansvar för familj och utför obetalt arbete när samhället sviker och drar ner på både hemtjänst och äldreboenden ger inga pensionspoäng."

Annons

Varför behöver gammal tant större slant, som vi i Tantpatrullen säger? Jo, därför att skillnaden mellan hög och låg pension och mellan kvinnors och mäns pensioner växer.

Män har idag i snitt cirka 7000 kronor mer i pension i månaden än kvinnor. Över 300 000 pensionärer har så låg pension att de lever på gränsen till fattigdom – och en stor majoritet av dem är kvinnor.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Därför ser vi positivt på att alla partier i riksdagen nu vill höja pensionen för dem som har minst. Pinsamt är det dock att man bråkar med varandra istället för att komma överens. Vi i Tantpatrullen tycker att regeringens förslag är bra för det gynnar främst kvinnor med låga pensioner. Men framför allt: Höj pensionerna för fattigpensionärerna! Skärp er!

Annons

Annons

Varför blir då så många kvinnor fattigpensionärer trots att de arbetat mycket och länge? Vårt svar är att pensionssystemet är konstruerat utan hänsyn till att vi har en ojämlik arbetsmarknad där kvinnors arbete värderas lägre än mäns arbete.

Kvinnor har dessutom även ett både fysiskt och psykiskt tungt arbete inom vård och omsorg som gör att många inte orkar arbeta heltid fram till pensionsåldern. Något som Arbetsmiljöverket bekräftar i sin senaste årsrapport om arbetsrelaterade sjukdomar.

Den visar att 25 procent av inregistrerade fall rör just vård och omsorg där ju 90 procent av de som arbetar är kvinnor. Att därför höja pensionsåldern som man nyligen gjort i enlighet med pensionsgruppen förslag löser inga problem utan skapar ytterligare problem och fler fattigpensionärer.

Dagens pensionssystem har raka rör mellan livsinkomst och pension. Eftersom kvinnor ofta har lägre livsinkomst än män så får de lägre pension. Att kvinnor fortfarande tar ett större ansvar för familj och utför obetalt arbete när samhället sviker och drar ner på både hemtjänst och äldreboenden ger inga pensionspoäng.

Kvinnors obetalda arbete är en vinst för samhället men en förlust för individen. Därför kräver vi ett nytt pensionssystem som kompenserar för ojämlik arbetsmarknad och låga kvinnolöner.

Pensionsgruppen som har makt över våra pensioner, där sitter det åtta riksdagsledamöter från fem partier, V, MP och SD får inte vara med. De hävdar att vi har världens bästa och ett långsiktigt hållbart pensionssystem. Vi håller inte med. Hållbart för vem? Absolut inte för alla dem som efter ett långt yrkesliv blir fattigpensionärer.

Annons

Annons

Nej, lägg ner pensionsgruppen och återför ansvaret för våra pensioner till hela riksdagen där vi medborgare oavsett politiska preferenser får möjlighet att påverka.

Vi i Tantpatrullen menar att det är dags att tänka nytt och forma ett system som gör att framtidens pensionärer, våra barn och barnbarn får en pension det går att leva på. Det får inte vara så att om du är fattig i arbetslivet blir du fattig tills du dör i ett av världens rikaste länder.

Tantpatrullen

Birgitta Sevefjord, Hagar Lövgren

Annons

Annons

Till toppen av sidan