Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Åslög Bergvall, Östersund

Min älskade Åslög har lämnat mig. Åslög och jag blev goda vänner redan på 60-talet, när jag kom med i Jämtlands läns blindförening.

Annons

Hon var född i Ope. Familjen bestod, förutom Åslög och föräldrarna Klara och Kalle, av brodern Bo. Båda föräldrarna var svårt synhandikappade.

Mamma Klara dog 1944 i tbc, när Åslög var endast åtta år gammal. Kalle Bergvall gifte 1953 om sig med Gullan Bergvall och Åslög fick halvsyskonen Margareta och Magnus.

Efter avslutad skolgång, fick hon anställning som telegrambud i Televerket. Hon avancerade efter ett par år till telefonist, kontorist och vid 50 års ålder vidareutbildade hon sig på 4-årig teknisk linje till teletekniker. Åslög blev Televerket trogen fram till sin pension.

Annons

Annons

1960 fick hon sin dotter Agnetha och flyttade då in i lägenheten på Krondikesvägen 52. Det kom att bli hennes hem i 60 år.

Eftersom pappa Kalle var helt blind, kom hon tidigt att bli hans ständiga ledsagare. Genom sitt glada sätt och engagemang inom De blindas förening, sedermera SRF, kom hon att skaffa sig många vänner runt om i Sverige. Hon fanns alltid på plats i den lokala föreningsverksamheten i Jämtland och deltog som ledsagare i många olika aktiviteter och utflykter. Hon blev en uppskattad reseledare vid många resor till olika delar av världen.

1987 föddes barnbarnet Karoline och semesterresorna till dotter och familj i Trollhättan blev många.

Åslög tyckte om skidåkning och fungerade ofta som ledsagare till sina synskadade vänner. Hon var också under många år aktiv som orienterare.

Min och Åslögs långa vänskap utvecklades så småningom till verklig kärlek, som ledde fram till att vi, 2012, gifte oss.

Åslög drabbades av demens, som gjorde att vi för två år sedan flyttade till ”särskilt boende”. Åslög somnade in lugnt och stilla söndagen den 12 juni. Jag känner stor tacksamhet för de år jag haft tillsammans med Åslög och tröstar mig av vissheten att hon nu kommit till en god tillvaro.

Kurt

Till toppen av sidan