Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Vårdkrisen beror på bristande omsorg om personalen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den kris vi nu upplever inom vården är resultatet av många års bristande omsorg om personalen. Organisationen klarade inte den påfrestning som kom i och med corona – därav krisen.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Det är dags att tänka nytt – att bry sig om undersköterskor, sjuksköterskor, läkare, med flera, som har ett ge god vård. Dagens personalen är inte livegen utan har upptäckt att det går att göra en god insats i vården även med andra arbetsgivare.

Annons

Privat vård har länge funnits i Sverige bredvid landstingens vård. De som betalar extra för sin vårdförsäkring – utöver skatten – får vård snabbare men minskar även köerna till landstingens vård. Nya idéer och nytt arbetssätt som testats i den privata vården har sedan kommit även i landstingsvården – till nytta och snabbare vård för alla.

Självfallet ska det inte vara en omkörningsfil in till operation för dem som började privat – det är en hederssak för alla i vården.

Nya Karolinska tog bort ett chefsled och gav mer förtroende till personalen. Under en regiondirektör här, tillsatt av S, infördes ett extra chefsled. Blev det bättre? Mindre administration skulle ge mer pengar kvar till vården.

Att vända krisen inom vården är som att hantera en supertanker i en skärgård eller i Storsjön – det är svårt i lugnt väder, nästan omöjligt i storm. Dagens och morgondagens medarbetare inom vården har helt andra krav på sin arbetsgivare och sin arbetsmiljö om de ska stanna i vården. Då kan man inte satsa på att återgå till det som var före valet 2018 och tro att det löser problemen!

Mats E Nilsson (M)

Annons

Annons

Till toppen av sidan