Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Svar från Skatteverket: Vi beklagar att kön är lång för bouppteckningar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vi förstår verkligen att det skapar problem för signaturen ”Undrande” och många andra, när handläggningstiden för bouppteckningar är så lång.

Varför så lång kötid för bouppteckningar? (15 juni)

Annons

Annons

Under pandemin har antalet bouppteckningar ökat och enligt lag måste bouppteckningarna lämnas in i pappersform. Därför kan vi bara sköta handläggningen på kontoren, inte digitalt på distans. Kötiderna har därför också ökat när personer i vår personal varit sjuk eller fått stanna hemma i karantän.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Vi har dialog med regeringen om möjligheten att digitalisera hanteringen vilket skulle underlätta arbetet både för dem som lämnar in bouppteckning och för oss på myndigheten.

Men i väntan på det så gör vi ett antal insatser för att pressa ner väntetiden och minska de olägenheter som den medför. Vi rekryterar mer personal och har även anlitat konsulter som ska avlasta handläggarna genom att ta hand om mycket av det administrativa arbetet. Vi har under en period begränsat vår telefontid för att lägga mer tid på att handlägga och våra handläggare har arbetat övertid kvällar och helger.

En orsak till att kötiderna kan bli långa är även att en hel del bouppteckningar inte är korrekt ifyllda eller att bilagor saknas. Då krävs mer hantering och kompletteringar. För att förebygga enklare misstag har Skatteverket därför också förbättrat informationen och instruktionerna på webbplatsen.

Annons

Med allt detta sagt så förstår jag att det ändå inte är till hjälp för den som drabbats av de långa handläggningstider som vi har just nu. Vi beklagar verkligen de olägenheter som det medför för er. Vi kommer att fortsätta att arbetet med att korta kötiden för bouppteckningar. De ska inte vara så här långa.

Therese Sjögren, enhetschef för bouppteckningen på Skatteverket

Annons

Annons

Till toppen av sidan