Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Pensionssystemet är en kvinnofälla

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tantpatrullen demonstrerar i Strömsund.

Bild: Kaj Söderin

Annons

Håller fullständigt med tantpatrullerna och deras protester mot pensionssystemet. Vi lever i 2022-talet och inte på 1930-talet. Pensionerna bygger i dag på att både män och kvinnor var för sig ska klara sig på sin pension utifrån sitt arbetsliv inkomst. Jag skriver utifrån arbetarklassen.

Vi kvinnor som är födda på 1940-, 1950- och 1960-talen fick ta dubbelroll: ta hand om familjen med allt som det innebar, samtidigt gå utbildning till ett yrke och senare jobba. Många kvinnor arbetade därför deltid, vilket inte gav några pensionspoäng. Kvinnofälla skulle jag vilja påstå utifrån det pensionssystem som råder.

Annons

Annons

Män tjänar mer. Män delar inte lika på hemmaplan för skulle det vara så att ett gemensamt barn blir sjukt, vem stannar då hemma? Jo, den med lägst inkomst. Inga konstigheter med det, men det ger inga pensionspoäng.

Vem har tjänat på kvinnomödor, låga kvinnolöner, låga pensionspoäng? Hur många kvinnor har råd att köpa en elbil? Hur många kvinnor får sätta sig i en tonårsetta efter ett långt arbetsliv?

Efter 40-45 års arbetsliv och det man skapat och skapar vill man fortsätta leva och få en värdig pensionstid. Pensionssystemet vi har i dag speglar den samhällssyn politiker tycker att vi ska ha.

MH.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Till toppen av sidan