Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
S: Vi behöver en hållbar ekonomi för stark välfärd – nej till jätteinvestering i Östersundslänken

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Socialdemokraterna i Östersund är kritiska till Östersundslänken, det vill säga ombyggnaden av busstation och hållplatser längs Kyrkgatan.

Bild: Lars Ljungmark

Annons

Vi socialdemokrater arbetar för att göra Östersund till en ännu bättre kommun. Vi har under tiden i opposition lyssnat, samtalat och utvecklat vår politik för att ge svar på de problem som vi upplever i vår gemensamma vardag. Vi måste laga revorna i välfärden och under det borgerliga styret har klyftorna blivit större. Äldreomsorgen och sjukvården måste få kosta, likaså barnens rätt till en bra skola med schyssta villkor för lärare.

Våra skattepengar ska gå till välfärden, inte slussas vidare som vinst till anonyma brevlådeföretag utomlands. I Socialdemokraternas Östersund är det barn och äldre som kommer först.

Vi går till val på tre prioriterade områden:

- Att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden

Annons

- Att skapa framtidens gröna jobb genom en stark utveckling av hela kommunen

- En meningsfull fritid för alla

Annons

Vi vill vara tydliga med att det finns skäl till hårt arbete. Vi ska fortsätta ha en hög ambitionsnivå och framtida investeringar ska göras i en takt som är realistisk och långsiktig. Med eftertanke, transparens i processerna och ekonomisk hushållning värnar vi om vår gemensamma välfärd och utveckling.

Det är lätt att säga ja till stora investeringar och byggnationer. Det svåra, men nödvändiga, är att hitta en nivå som är hållbar, där vi varken äventyrar den ekonomiska stabiliteten i dag eller skickar notan till kommande generationer. Vi kan inte investera i en takt som går bortom vad kommunen har råd att betala för.

De borgerliga partierna i Östersund vill öka kommunens låneskuld från 470 miljoner kronor till 2770 miljoner kronor år 2025 och dessutom budgetera för ett resultat strax över noll. Det är inte ansvarsfullt – särskilt i tider med stigande räntekostnader, ökad inflation och krig vårt närområde.

Med den budget det borgerliga styret nu lägger fram riskerar kommunens ekonomi att hamna på minus med minsta oförutsedda kostnadsökning. Konsekvenserna av de höga lånen kommer att drabba barn, elever och äldre, vilket vi inte kan acceptera.

Vi uppmanar de styrande borgerliga partierna att ta sitt ansvar för förvaltandet av skattebetalarnas pengar.

Annons

Vi Socialdemokrater säger därför nej till en jätteinvestering i Östersundslänken.

Vi säger nej till att bygga ett nytt kök åt Internationella engelska skolan.

Vi säger nej till att renovera Rådhuset bortom de nödvändiga åtgärderna.

Anders Sundin, gruppledare, Socialdemokraternas kommunfullmäktigegrupp i Östersund

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Till toppen av sidan