Annons

Annons

Annons

Annons

Elias Rosell

ledare centerpartistisk

Elias Rosell
Vi ska vara glada över att vi har politiker

Hot mot politiker är ett gift som urholkar demokratin. Tyvärr är det också alldeles för vanligt.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Centerpartiets och Liberalernas valstugor i Östersund 2018. Foto: Johan Axelsson

Bild: Johan Axelsson

Annons

En ny undersökning från tidningen Dagens Samhälle visar att 51 procent av de ledande lokalpolitikerna i landet har blivit utsatta för hot och trakasserier under mandatperioden, kvinnor är överrepresenterade bland politiker som utsätts för hot.

Annons

Särskilt allvarligt är att nio procent av politikerna faktiskt anger att hot och hat gjort att de tvekat inför beslut eller åtgärder.

Ingen ska kunna skrämma politiker från att ta ställning. Risken är att vi får fega politiker som inte vågar fatta kontroversiella beslut som de anser är nödvändiga och inte heller vågar diskutera känsloladdade frågor på sociala medier, eller i så fall uttrycker sig onödigt försiktigt.

Annons

I ett samtalsklimat med hot så riskerar vi att få rädda politiker.

Det klagas ibland på att politiker är tråkiga. Det politiska samtalet skulle må bra av att politiker släpper inövade oneliners. Men allt kan inte skyllas på politikerna heller. I ett samtalsklimat med hot så riskerar vi att få rädda politiker. Rädda politiker blir lätt tråkiga politiker.

Det handlar så klart inte om att de folkvalda inte ska bli granskade och kritiserade. Politiska beslut och värderingar väcker känslor. Det är inget fel att uttrycka sitt ogillande mot enskilda politiker eller partier – det är en demokratisk rättighet.

Men det är viktigt att komma ihåg att de allra flesta politiker till både höger och vänster vill väl, de bara definierar "väl" och vägen dit på olika sätt.

Partiledardebatt i TV4. Foto: Fredrik Persson / TT /

Om vi glömmer det så riskerar vi att gå mot en amerikansk utveckling. En undersökning för några år sedan visade att ungefär hälften av de registrerade demokratiska och republikanska väljarna ser den andra politiska sidan som onda.

Annons

Vi är inte där än i Sverige, men låt oss därför säkerställa att vi aldrig kommer dit.

Om ungefär en månad är valrörelsen här med valstugor och politiker på gator och torg samt en intensifierad debatt på sociala medier.

Vi kan alla medverka till att det blir en högtidsstund för demokratin.

Annons

Annons

Till toppen av sidan