Annons

Annons

Annons

Annons

Åre

Insändare
Det behövs mer än bostäder för att lösa personalbristen i Åres förskolor

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Som verksamma förskollärare i Åre ser vi inte det räcker med att låta förskollärare gå före i bostadskön för att lösa bristen på utbildad personal inom förskolan.

Det saknas 30 personal för att kunna öppna de avdelningar som Åre kommun har planerat. I en intervju med Frida Landgren, som publicerats av ÖP (28/6), berättar hon om hur de ”bett HR-avdelningen kontakta alla arbetslösa i hela Åre kommun för att se om de skulle vara intresserade av att jobba inom förskolan”. Det uttalandet är djupt oroande för oss som jobbar inom förskolan och är utbildande lärare.

Annons

Att Åre kommun gjorde besparingar inom förskolan för 2022 efter år av av förtätningar, undermåliga lokaler och personalbrist fick bägaren att rinna över för många av oss, skriver två förskolelärare. Bilden tagen på annan plats än Jämtlands län.

Bild: Håkon Mosvold Larsen/TT

Annons

Redan nu är det i Undersåker-Åre-Duvedsområdet alldeles för få utbildade lärare i förskolan. Det senaste åren har vi tagit emot många nya kollegor som helt saknar relevant utbildning eller erfarenhet av att jobba inom förskolan. Det är både vikarier och fast anställda som vi ska handleda, vägleda och introducera i vårt arbete. Vi ska planera verksamheten, se alla barns olika behov och möta vårdnadshavare med positivitet och leende på läpparna.

Samtidigt går vi kort om personal så att vi inte kan garantera barns säkerhet vilket vi redan sett konsekvenser av.

Finns inte tillräckligt med personal har det i många fall inneburit att vårdnadshavare inte har kunnat ha sina barn på förskolan.

Med det rådande läget inom förskolan i Åre kommun har vi svårt att se en långsiktighet i att jobba kvar som lärare i förskolan. De problem vi ser som behöver åtgärdas av ansvariga politiker, förutom bostäder, är följande: 

- Fler utbildade lärare.

- En attraktiv lärarlön med ferietjänst för att behålla befintliga lärare och rekrytera fler.

- En organisation (både en inre och yttre) som möjliggör för att ge barnen den förskola som de har rätt till. 

- Fler nya förskolor som är byggda för förskoleverksamhet.

Det behöver satsas både långsiktigt och kortsiktigt på förskolan i Åre kommun, vilket inte har gjorts under många år.

Annons

Annons

Det är oroväckande många sjukskrivningar av personal inom förskolan, hög omsättning av både rektorer, lärare och annan personal samt uppsägningar.

Att Åre kommun gjorde besparingar inom förskolan för 2022 efter år av av förtätningar, undermåliga lokaler och personalbrist fick bägaren att rinna över för många av oss

Satsa på förskolan och lärare. Positiva förändringar kommer att ge positiva ringar på vattnet för hela kommunen.

Två verksamma förskollärare

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Till toppen av sidan