Annons

Annons

Annons

Fåker

Insändare
Tvångsanslut inte östra Grönvikens bostäder till kommunalt VA

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vatten- och avloppsystem är en het fråga i Grönviken, Östersunds kommun. Arkivbild.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Annons

Östersunds kommun bör lämna oss boende i östra Grönviken i fred från sina planer på tvångsanslutning till kommunalt avlopp. Nya förutsättningar från riksdagen ställer saken i nytt ljus.

Vi är nio fastigheter i byn östra Grönviken vid Näkten som riskerar omfattas av det nya verksamhetsområdet för VA som kommunen planerar. Tvångsanslutning innebär för våra fastigheterna omfattande markhantering med kostnader som hotar tömma området på dess boende. Jordmånen är tunn och fastigheterna måste rundas – projektet innebär omfattande kostsamma sprängningar.

Den 21 juni, strax innan riksdagen stängde för sommaren, klubbades en proposition med uppmaningen till kommuner att vid tvångsanslutning ta särskild hänsyn till möjligheten att godta en enskild anläggning som klarar skyddet för människors hälsa och miljö. Villaägarnas riksförbund hade gärna sett att propositionen varit skarpare och en majoritet i riksdagen ville se krav på en ordning där enskilda avlopp som uppfyller gällande miljö- och hälsokrav inte alls ska kunna påtvingas ett kommunalt avlopp. Propositionens uppmaning och riksdagsmajoritetens bud bör vägleda kommunerna till större flexibilitet där enskilda avlopp betraktas individuellt utifrån sin kapacitet.

Annons

Annons

Vi boende i Grönviken har som alternativ till tvångsanslutning upphandlat förbättring av sina nuvarande anläggningar som kan göras till en bråkdel av priset som kommunen är på väg att tvinga fram. Vår egen upphandling ger våra anläggningar en standard som överträffar kapaciteten till rening som många kommunala anläggningar har.

För kommunens planerade verksamhetsområde har anslutningen till oss boende i Grönviken ringa betydelse. I VA-nätet blir området en blindtarm som inte har någon betydelse för resten av strukturens sammansättning. Oavsett avloppslösning är vårt avtryck för den närliggande sjön försumligt relativt att jordbruk med djur bedrivs vid sjön. Kommunen har inte heller påvisat att sjön Näkten lider av någon miljöbelastning från våra avlopp. I denna av landet är övergödning sällan ett problem, tvärtom lider flera sjöar av brist på näring.

Vi som bor i byn är nästan bara pensionärer med små eller obefintliga möjligheter att genomföra investeringar i den storleksklass som kommunen kräver. Vår uppmaning som villaägare i Grönviken är att kommunen tar ett steg tillbaka och lämnar oss utanför sina planer så löser vi vårt eget avlopp på ett hållbart sätt.

Anita Engström Eriksson, Märta Bäckström, Rune Karlstrand, Anneli Jonsson, Lars Jonsson, Karin Engström, Örjan Engström, Ewa Karlsson, Anders Karlsson, Britta Karlsson, Margreth Karlsson, Sonja Jonsson, Alf Jonsson, Joakim Persson, David Jonsson, Eva Ståhlemar, Jan-Åke Åkergren, boende i Östra Grönviken.

Jonathan Lindgren, expert på kommunala tjänster, Villaägarnas Riksförbund.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan