Annons

Annons

Annons

Annons

Lit-Häggenås

Roland Nilsson, Lit och Vancouver Island

Annons

Vår älskade broder Roland Nilsson föddes den 7 februari 1944 i Boda, Lit men bosatt i Canada, har för några dagar sedan avlidit.

Han föddes som nummer tre av fyra i syskon. Fadern avled i tidig ålder endast 51 år och vi syskon fick tillsammans med vår mor ta ansvar och skötsel av vår gamla släktgård sedan 1501. Roland var då 10 år och växte upp till en stor och stark man och tillsammans med vår äldre broder Elon klarade vi av att ha gården kvar.

På vintrarna arbetade Roland tillsammans med brodern i Laisvall gruva. När äldre brodern övertog hemgården fick Roland jobb som förman på Byggelit. Efter några år började han längta efter att få se lite mer av världen. Canada lät intressant! Sagt och gjort, som 23-åring packade han sin resväska och åkte i väg, målet var Vancouver där han både började och slutade sitt nya liv.

Annons

Annons

Roland var en öppen social person, otroligt snäll, hjälpsam, generös. Hemmet stod öppet för alla som kom på besök. Roland var mycket omtyckt av de som lärde känna honom. Lätt att komma överens med, oblyg och intresserad av allehanda ting.

Efter en kort tid fann han sin stora kärlek, Sheila från England, som resulterade i hustru och tre barn vilket han var mycket stolt över.

Familjen bosatte sig i Campbell River och Roland jobbade i skogen i norra delen av ön.

Efter en tid startade han ett eget skogsföretag med avverkning och trädplantering, i mycket svår och brant terräng, som han drev i många år. Roland byggde en flotte på vattnet där han och Sheila bodde tillsammans med de anställda för en tid. Sheila skötte då all matlagning för arbetarna.

Efter många år flyttade familjen till Williams Lake på fastlandet där Roland byggde ytterligare ett bostadshus och en stor verkstad för sina skogsmaskiner. Där fortsatte han att arbeta med skogsavverkning fram till sin pensionering då företaget övertogs av sonen Peter.

Älg- och björnjakt blev också ett stort intresse.

Som pensionär blev Roland erbjuden av Canadensiska staten, som första person, att köpa ett område med havsbotten på Vancouver Island. Då Sheila längtade tillbaka till havet flyttade de tillbaka till ön och köpte hus i närheten av det nyinköpta området med havsbotten, där de startade odling av musslor. Detta blev deras nya fritidssysselsättning tillsammans med barnen. Roland skojade ofta om att han var den enda personen i Canada som ägde havsbotten!

Annons

Annons

Många resor med familjen hem till Sverige blev det under de 55 år som Roland bodde i Canada. Han ville att barnen skulle få lära sig sin historia och språket samt behålla kontakten med släkten. Roland behöll sin jämtländska dialekt i alla år.

2019 planerade de sin 50-åriga bröllopsdag i Sverige men den fick ställas in då Rolands krafter börjat avta.

Hans kära hustru Sheila drabbades akut av en hjärnblödning den 16 maj och avled. Efter hennes bortgång blev sorgen för tung och Roland avled den 22 juni efter ett dygn på sjukhus, där han somnade in lugnt och stilla tillsammans med nära och kära.

För alltid älskad och saknad.

Systrarna Gun och Inger med familj

Annons

Annons

Till toppen av sidan