Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Sverigedemokraterna: Vi måste våga skilja på riktiga flyktingar och ekonomiska migranter

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Anette Rangdag, ordförande för Sverigedemokraterna i länet, menar att ukrainare som flyr sin land måste ges tillfälligt skydd tills det är säkert att återvända hem.

Annons

Efter Putins invasion av Ukraina så kom flyktingströmmar till Sverige som påminde om situationen 2015. Det finns dock flera avgörande skillnader, som är viktiga att hålla i minnet.

Det är större avstånd mellan Stockholm och Kiruna, än mellan Stockholm och Ukraina. Det finns bara ett säkert land däremellan, och det är Polen. Ukrainare har dock viseringsfrihet inom EU, och kan därför åka vidare även till Sverige. Andelen ekonomiska migranter som följer strömmen men själva inte kommer från krigsutsatta områden var mångfalt större 2015. Under våren har det i princip bara kommit riktiga krigsflyktingar från Ukraina.

Annons

Annons

Även könsfördelningen ser helt annorlunda ut. Från Ukraina kommer det 85 procent kvinnor och barn. Männen är kvar och försvarar landet mot Putins bomber. 2015 kom det över 36 000 ensamkommande till Sverige, varav över 90 procent var av manligt kön och inte sällan ljög om sin ålder.

I princip samtliga flyktingar från Ukraina har identitetshandlingar, vi vet vilka det är vi släpper in. Under migrationsvågen 2015 var det tvärtom väldigt sällsynt att någon hade handlingar som bevisade vem de var.

Hjälp i närområdet, värnandet av asylrätten i första säkra land och närhetsprincipen har alltid varit grundbultar i Sverigedemokraternas flyktingpolitik. När ett grannland står i brand, så ska vi göra vad vi kan för att ge tillfälligt skydd tills det är säkert att återvända hem igen. Men vi måste även våga skilja på riktiga flyktingar, och ekonomiska migranter.

Ludvig Aspling (SD) Migrationspolitisk talesperson, Jonas M Andersson (SD) Ledamot i socialförsäkringsutskottet, Anette Rangdag (SD) Distriktsordförande Jämtland/Härjedalen

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Anette Rangdag, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Jämtlands län. Arkivbild.

Tre bussar med flyktingar från kriget i Ukraina kommer till Globen i Stockholm. Arkivbild.

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan