Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Folkbada mera – stränderna är till för oss alla

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skribenten berättar om att hur hen blev uppmanad att lämna en strand, trots att allemansrätten ger rätt att bada vid strand som inte tillhör tomt, eller som är skyddat för fågelliv eller annat. Arkivbild, utsikt över Storsjön.

Bild: Stefan Nolervik

Annons

För några veckor sedan väckte några sommarbadare i Täby stor uppmärksamhet. Under namnet Folkets bad intog de stränder som privatiserats med bryggor och till och med en helikopterplatta ute i vattnet. Det satte fart på kommunen som skyndsamt skulle utreda vad som var olovliga byggen.

Förra sommaren badade jag på Rödön och fick i högsta grad veta att jag inte var välkommen, stranden var privat kom två olika personer fram och talade om för mig. Det fanns inget hus precis i närheten så egentligen blev jag mest förvånad över att någon kunde få för sig att inte allemansrätten skulle gälla ”deras” strand. Jag satt kvar, men insåg att jag förmodligen inte var den förste som de försökt skrämma bort.

Annons

Annons

Några få meter från strandlinjen hade de byggt ett soldäck och satt upp skylten privat. Medan jag satt kvar där på stranden började jag fundera på om det verkligen var lagligt.

En snabb koll hos kommunen visade att det inte fanns något tillstånd till bygget. Tjänstemannen undrade om jag ville att det skulle upprättas ett tillsynsärende och jag svarade ja.

Under hösten kollade jag hur det gått och fick till svar att de inte haft tid att kolla upp det.

Jag hade nästan glömt bort händelsen, men aktionen Folkets bad i Täby fick mig att minnas.

Nu är det ungefär ett år sedan jag nyttjade allemansrätten och jag kollar igen hos Krokoms kommun om det hänt något. Svaret blir ungefär detsamma som året innan, de har inte haft tid.

Jag får veta att de har tillsynsärenden som legat på hög i många år. Det äldsta är från 2005, alltså ett ärende som legat i 17 år! Anledningen är att tillsynsärenden är det första de prioriterar bort, till förmån för ärenden som handlar om tillstånd. Ja, det var det alltför klara beskedet.

Så i väntan på att en alltför trög byråkrati ska vakna till, eller få mer resurser, så vill jag uppmana alla att bli glada Folkbadare. Låt dig inte skrämmas bort utan fortsätt bada där du vill. Stränderna är till för oss alla!

Folkbadare på Rödön

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Till toppen av sidan