Annons

Annons

Annons

Annons

Planerna för nya Busstorget skrotas

Debatt
Centern: S vinglande hotar tillväxten i Östersund

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Busstorget med översikt över Kyrkgatan. Arkivbild.

Bild: Lars Ljungmark

Annons

Det var viktigt för långsiktigheten att Alliansen i Östersund bjöd in Socialdemokraterna till en överenskommelse om hur jätteprojektet G III:s torg skulle hanteras.

Kommunens sakkunniga tillsammans med exploatören har utifrån enigheten arbetat fram en detaljplan som sätter ramarna för hur mycket man egentligen får bygga på torget. Efter en tre år lång process med medborgardialog långt mer omfattande än vad lagen egentligen kräver, till en kostnad av tvåsiffriga miljonbelopp på exploatörens bekostnad, antogs i bred enighet planen av fullmäktige.

Planen överklagades och underkändes nyligen i första instans. Nu får Socialdemokraterna stora skälvan med valet två månader bort, och vill slänga planen i papperskorgen. De vill ”lyssna, förbättra och förändra” planen, enligt oppositionsledaren och får stöd av Moderaterna och Löfstrand som räds en valkonflikt.

Annons

Annons

Luftiga ord om ”omtag”, ”förbättringar” och ”lyssna in” – står i grunden inte för något annat än obeslutsamhet och rädsla. Och ett enormt underkännande av all den kompetens som kommunens och exploatörens medarbetare lagt ner, när dessa inte betraktas som ” sakkunniga” till skillnad från dem som Socialdemokraterna nu avser lyssna på.

Ännu värre blir det hela när Socialdemokraterna dessutom förklarar att detta omtag som aviseras inte bara ska få alla att bli nöjda med torget. Det ska också lösa kollektivtrafikens problem genom att man skrotar det stora projektet för att just förbättra kollektivtrafiken, Östersundslänken. Och luften ska bli bättre i Östersund i den ”helhetslösning” som utlovas.

Vad denna ”helhetslösning” i praktiken består av, hur den ska finansieras och när den kan genomföras framgår överhuvudtaget inte. En stor extern finansiär som är beredda att betala denna ”helhetslösning” måste ju fram eftersom Socialdemokraternas övriga valutspel går ut på att kommunens investeringsbudget är för omfattande. Där finns inga pengar att hämta.

Detta är inte en seriös politisk hantering av ett parti som gör anspråk på att leda Östersunds kommun. Den pragmatiska socialdemokratin som förstår sambandet mellan tillväxt, företagande och skatteintäkter till välfärd har fått ge vika för det opinonskänsliga sökandet efter makten.

För Östersunds utveckling är det här politiska vinglandet mycket olyckligt. Vem vill satsa resurser på utveckling och exploateringar när kommunen inte är en pålitlig avtalspart?

Annons

För Centerpartiet är det en självklarhet att kommunen backar upp vår gemensamma plan till högsta instans. Det är enda sättet att få ett slutligt besked om vad vi faktiskt kan göra på G III. Vi hade dessutom en möjlighet att arbeta om planen i delar inför ett eventuellt överklagande. Och inför en omstart hade vi vid en juridisk förlust fått tydliga besked om hur en ny plan måste formas. Det omtag som Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna förespeglar väljarna är därför i praktiken en total omstart på mycket lång sikt.

Annons

Med den oheliga allians av obeslutsamhet som nu formats i stadsutvecklingsfrågorna i Östersund riskeras inte bara stadskärnans utveckling, utan också den långsiktiga tillväxten. Det bör väljarna ha med sig i höst. Det gör skillnad vem som styr.

Effie Kourlos (C), kommunstyrelsens ordförande

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Till toppen av sidan