Annons

Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Debatt
Vox Humana: Dygnet-runt-bemanning på Svegs hälsocentral måste säkras

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När ett barn behöver sjukvård är hälsocentralen en stor trygghet. Den nära vården i Härjedalen måste säkras, menar Karin Holmin, Vox Humana. Kollage av arkivbilder.

Bild: Mikael Andersson, Tomas Oneborg/TT

Annons

En tvååring fick feberkramper. Ja, det hände sent på eftermiddagen torsdagen 23 juni. Efter kontakt med 112 så uppmanades mamman att omedelbart åka med sonen till närmaste hälsocentral. Den hälsocentralen visade sig vara i Sveg. Som tack och lov fortfarande var bemannad dygnet runt. Efter ett mycket professionellt mottagande av läkare och sjuksköterskor, medicinering, provtagningar inklusive analyser och förhållningsorder att vara kvar i närområdet och vid nya kramper eller ny febertopp omgående återkomma till hälsocentralen.

Eftersom en febersjuk tvååring har svårt att direkt lämna urinprov så kunde ett sådant lämnas in senare på kvällen klockan 21.30. Ett prov som togs emot för analys av tjänstgörande sjuksköterska, anställd av kommunen.

Annons

Den här gången var det mitt barnbarn som blev akut sjuk och behövde hjälp från sjukvården.

Annons

Någon annan sen eftermiddag, kväll eller natt så är det någon annans barn eller barnbarn, någon ungdom eller vuxen person som behöver vård.

Att företrädare för Härjedalens kommun säger sig både ha haft och fortfarande har en ambition att behålla närvårdsplatserna, Näva, som utgör en grund i avtalet som säkrar bemanning dygnet runt vid Svegs hälsocentral, är uttalanden som ligger långt ifrån sanningen. Den ambitionen har lyst med sin frånvaro. Det är Härjedalens kommun och inte regionen som sagt upp samverkansavtalet. Vid flera politiska sammanträden har både ansvarig tjänsteman och styrande politiker från Socialdemokraterna och Centern varit tydliga med att Näva-platser och bemanning på Svegs Hälsocentral inte är kommunens ansvar och heller inte något som kommunen ska vara med och bekosta. Det pratas enbart om pengar. Inte om den trygghet och säkerhet som samverkansavtalet gett befolkningen under de senaste sjutton åren!

Som en konsekvens av det uppsagda avtalet så är Svegs hälsocentral från och med 1 juli endast öppen vardagar mellan klockan 8 och 17.

Att Härjedalens kommun sagt upp samverkansavtalet med Regionen utan att säkerställa att det finns ett nytt som träder i kraft utan uppehåll är, för att uttrycka det milt, ett helt oacceptabelt och ansvarslöst agerande från de politiker som i dag styr i vår kommun.

Annons

Hur vill du att det ska vara? Rösta i kommunvalet 11 september.

Annons

Karin Holmin, Vox Humana

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

En läkare lyssnar med stetoskop på ett barns andning/hjärta. Arkivbild.

Bild: Tomas Oneborg/TT

Karin Holmin företräder Vox Humana i Härjedalen. Arkivbild.

Bild: Mikael Andersson

Annons

Annons

Till toppen av sidan