Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Göran Bergström och Sofie Wiklund: Därför gick vi från Socialdemokraterna till Moderaterna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Göran Bergström, mitten, har lämnat Socialdemokraterna för Moderaterna. Till vänster statsminister Magdalena Andersson (S), till höger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Bild: Ingmar Reslegård, Fredrik Persson, Henrik Montgomery/TT

Annons

En gång var vi profilerade socialdemokrater i våra hemlän Dalarna och Jämtland. Men en dag fick vi nog och lämnade Socialdemokraterna. Nu är vi moderater.

För Göran Bergström, tidigare socialdemokratiskt kommunalråd i Strömsunds kommun, var det samarbetet med Vänstern och Miljöpartiet som blev droppen. Att lägga ner fyra fungerande kärnkraftverk gränsar till sabotage, då konsekvensen är att vi inte längre kan garantera Sveriges elförsörjning. Detta ser vi resultatet av nu, med kraftigt höjda elräkningar.

För Sofie Wiklund kom insikten successivt när hon började som vuxenutbildningschef i Falu kommun och ställdes inför en orimlig ekvation – kommunens 15 största arbetsgivare hade svårt att hitta arbetskraft, samtidigt som det fanns 2 253 arbetslösa. Arbetskraftsbristen var akut och något behövde göras. Kommunen storsatsade på yrkesutbildning som bedrevs av 13 privata företag.

Annons

Annons

Korta utbildningar skräddarsyddes med arbetsgivare i behov av arbetskraft. 1 200 arbetslösa och försörjningstagare söktes aktivt upp. Människor som aldrig haft ett riktigt jobb i hela sitt liv kom i arbete. Wiklund minns särskilt en man som närmade sig 40 år. Genom utbildningen, där arbetsgivaren var en aktiv part blev mannen tillsvidareanställd på en fabrik. I dag handleder han nya medarbetare.

Insatserna bidrog till att sänka arbetslösheten i Falun 2019.

Arbetslinjen fungerade – och så borde den göra i hela Sverige. Tyvärr är verkligheten en annan. Över en miljon människor i Sverige kan inte försörja sig själva. Varannan nyanländ kan inte försörja sig själv och det går att få ut mer i bidrag än genom att arbeta. Istället för att fokusera på att få människor i jobb höjer Socialdemokraterna skatterna. Totalt rör det sig om 46 höjda skatter de senaste åtta åren, bland annat på bränsle, el och fordon. Skatteökningarna kostar cirka 18 000 kronor om året för en tvåbarnsfamilj. I många familjer utanför storstäderna är det omöjligt att leva utan en bil. Hederliga människor som sköter sig straffas i det socialdemokratiska Sverige.

Sverige har inte råd att vänta på en förändring, eller på att Socialdemokraterna ska vakna. Därför är vi numera moderater. Vi måste bidra till att få ordning på Sverige.

Göran Bergström, Moderaterna Strömsund

Sofie Wiklund, arbetar för Moderaternas Riksorganisation, bland annat för Moderaterna i Östersund. Tidigare ledarskribent Dala-Demokraten, rektor vid Brunnsviks Folkhögskola och politisk sekreterare åt Socialdemokraterna i Borlänge.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Ulf Kristersson (M).

Bild: Henrik Montgomery/TT

Göran Bergström, Strömsund. Arkivbild.

Bild: Ingmar Reslegård

Ulf Kristersson (M).

Bild: Stina Stjernkvist / TT

Ulf Kristersson (M).

Bild: Henrik Montgomery/TT

Magdalena Andersson (S).

Bild: Fredrik Persson

Magdalena Andersson (S).

Bild: Fredrik Persson

Annons

Annons

Till toppen av sidan