Annons

Annons

Annons

Annons

Planerna för nya Busstorget skrotas

Debatt
Moderaterna och Liberalerna söker breda lösningar om Busstorget

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ett överklagande kring Gustav III/Busstorget fördjupar bara motsättningarna, menar debattörerna.

Bild: Håkan Luthman

Annons

Häromveckan kom domen i mark- och miljödomstolen, som underkände detaljplanen om byggande av hotell, kontor och bostäder på Gustav III torg/Busstorget.

Moderaterna och Liberalerna tycker det är bättre att backa i frågan och omarbeta förslaget och ha en förnyad medborgardialog.

Hellre det än att satsa tid och kraft på ett överklagande till mark- och miljööverdomstolen.

Annons

Stora stadsbyggnadsfrågor ska vara brett förankrade och kan inte marginaliseras till att bli juridiska processer. Eftersom den tidigare breda politiska enigheten inte finns längre tycker vi att det är bättre att ta ett omtag i frågan än att låta den bli polariserande i vår kommun.

Annons

Det är ändå frågan om byggnader som ska finnas i många generationer och då är det viktigt det blir en bra lösning som många känner tillför staden något positivt.

Vi båda partier är övertygade om att något måste göras för att minska otryggheten på platsen, åtgärda bussterminalen och skapa möjlighet för ett nytt hotell med nya arbetsplatser och service för besökare i vår stad.

Förslaget som nu underkändes av domstolen har varit omdiskuterat och domstolen och Riksantikvarieämbetet vänder sig främst emot volymerna/storleken på de planerade nya byggnaderna.

Våra partier vill se en fortsatt utveckling av hela Östersund, där vi ser fram emot en fördjupad medborgardialog, så att fler förstår möjligheterna med platsen. De nya byggnaderna kan då få ett brett folkligt stöd. Ett omtag i processen kan skapa de förutsättningarna. Hellre positivt arbete med öppenhet och insyn än passiv väntan på en sluten juridisk process.

Ett överklagande fördjupar bara motsättningarna. Östersunds kommun och dess innevånare behöver lyhörda politiker, som hellre söker breda och lösningar, än blåser till strider och försöker vinna juridiska konflikter med knapp majoritet.

Annons

Pär Jönsson (M)

Kommunalråd

Pär Löfstrand (L)

Kommunalråd

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Till toppen av sidan