Annons

Annons

Annons

ÖP lyfter: Valet i Jämtland 2022

10 ungdomar kandiderar i Östersund – Sina, 19: ”Har politik i blodet”

Ett helt gäng med unga personer födda på 2000-talet har letat sig in på kommunlistan i Östersund. ÖP har träffat två av dem - Sina Qawim och Hugo Frykman-Frans. Bägge befinner sig långt ifrån varandra ideologiskt men när det gäller engagemang är på samma våglängd: De vill vara med och påverka framtiden.

Text

■■ ÖP lyfter valet i Jämtland – vilka frågor tycker du som väljare är viktigast och vad svarar politikerna? Följ ÖP:s satsning mot höstens val.

Hugo Frykman-Krans och Sina Qawim står båda med på valsedlarna i valet i Östersunds kommun.

Det finns många likheter mellan Sina Qawim, 19 år, och Hugo Frykman-Krans, 20 år. De bor i Östersund, är unga och de är politiskt engagerade. Men de är även ambitiösa och har högt uppsatta mål. Sina vill bli jurist och Hugo vill bli civilekonom. Och bägge kan tänka sig att bli heltidspolitiker.

En annan sak som förenar dem är att de har ett starkt driv att förändra och förbättra samhället. Deras unga hjärtan bultar hårt för politiken och de anser att ungdomar behöver kliva in i maktens rum och lyfta frågor som rör de ungas verklighet.

Annons

Annons

Men någonstans där slutar likheterna. De här killarna har olika bakgrunder och när det gäller den ideologiska biten är avståndet dem emellan långt. Sina Qawim kandiderar för Vänsterpartiet och Hugo Frykman-Krans för Moderaterna.

Sina Qawim är utbildad målare och arbetar i en bygghandel i Lillänge. Hans mål är att bli jurist. Men han vill även bli politiker. – Jag vill verkligen jobba med politik. Jag vill vara någon som gör positiva förändringar i Sverige, säger han.

Bild: Jeanette Fundin

Sina berättar att han sedan barnsben varit van vid politiska diskussioner hemma vid köksbordet.

– Jag har politik i blodet på min farsas sida. Han var politiker i mitt hemland. Det har alltid funnits hos mig.

Sina kommer från det krigsdrabbade Afghanistan och är en av alla de 163 000 asylsökande som kom till Sverige 2015. Som ensamkommande flykting blev Östersund hans nya hemstad.

Jag älskar fortfarande min svensklärare som jag hade i grundskolan

Sina pratar fort och engagerat. Orden kommer som rinnande vatten. Han älskar att diskutera och argumentera.

Att han klarade skolan så bra beror på hårt arbete och hängivna lärare.

– Jag älskar fortfarande min svensklärare som jag hade i grundskolan, på Östbergskolan, säger han med ett leende.

Han har precis avslutat studierna på byggprogrammet där han utbildade sig till målare. Sedan maj i år har han arbete på K-Bygg där han trivs ypperligt.

På fritiden lägger han mycket tid på politiken. Att det blev Vänsterpartiet är ingen slump. Sina sympatiserar framförallt med partiets flyktingpolitik.

Sina Qawim (V) tiger inte still när han ser att någon blir orättvist behandlad på grund av sitt ursprung. – Jag är inte rädd för att försvara någon som blir trakasserad, säger han.

Bild: Jeanette Fundin

Annons

För Sina handlar allt om människors lika värde.

– Alla människor på den här planeten ska bli behandlade på ett och samma sätt oavsett kön, sexualitet, etnicitet, religion eller var de kommer i från.

Annons

Han ser hur tufft det är varit för många av de ensamkommande flyktingbarnen som kom hit för sju år sedan och som nu är vuxna. Många av dem kämpar fortfarande för ett permanent uppehållstillstånd.

Sina minns att Sverige tog emot flyktingarna med öppna armar. Nu är samtalstonen mycket hårdare.

– Vi är på fel väg. Vi har partier som skyller allt på människor med utländsk bakgrund. Jag brukar säga att om man tappar ett mjölkpaket på golvet så är det invandrarnas fel eller om barnen där hemma gnäller så är det invandrarnas fel. Alla fel i landet är invandrarnas fel, säger Semi med glöd i rösten.

Han tycker att alla som kommer som asylsökande ska göra sitt yttersta för att bli bra medborgare men samtidigt ska den stat som tar emot flyktingar göra sitt bästa.

Att inte duga trots att man gör sitt yttersta är något som Sina är van vid.

– Man upplever att även om man bott i Sverige hur länge som helst. I deras ögon har man inte samma värde oavsett hur duktig man än är.

Skidskytten Hugo Frykman-Krans blev skadad och han fick därför lägga elitsatsningen på hyllan. Nu är siktet inne på att bli politiker. – Jag tycker det är enormt roligt och man träffar många trevliga människor. Dessutom lär man sig mycket, säger han om arbetet i Moderata ungdomsförbundet.

Bild: Jeanette Fundin

Hugo Frykman-Krans har precis avslutat sitt arbetspass på golfbanan. Han känner sig lite trött men han tänker ändå åka tillbaka till golfbanan senare i eftermiddagen för att slå några bollar.

I våras gick han ut skidskyttegymnasiet.

– Jag blev skadad när jag var 18 år, jag fick ett problem med diskbråck och sedan dess har det varit en ganska låg träningsmängd. Jag ser inte att jag kan göra en elitsatsning längre.

Annons

Nu nöjer han sig med att träna unga skidskyttar vilket han tycker är kul. Dessutom är han engagerad i Unga aktiesparare. Men mest tid ägnar han sig åt politiken. Han har varit aktiv i Moderata Ungdomsförbundet, MUF, i tre år.

– Det blir några timmar varje vecka.

Jag diskuterar gärna med dem som inte håller med mig

Annons

Att det blev just Moderaterna kändes självklart.

– De stämde överens med mina värderingar och mina idéer och när jag fick möjligheten att ta steget att komma med i styrelsen i Östersund så tog jag chansen.

Hugo har en vänlig framtoning och talar lugnt men hans blå ögon lyser när han börjar prata om politik. Och det märks att han är van att svara på frågor och föra resonemang. De aktiva åren inom MUF har gett honom möjlighet att snacka politik på skolor och andra ställen.

Hugo Frykman-Krans (M) ägnar en hel del tid åt politiken. Men han är även ungdomstränare och engagerar sig i Unga aktiesparare Östersund där han var ordförande ifjol.

Bild: Jeanette Fundin

Hugo berättar att han är en social person som gillar människor.

– Jag diskuterar gärna med dem som inte håller med mig. Då kan jag kan få deras syn på saken. Jag kanske kan förmedla någonting även om det inte är så troligt att man ändrar åsikt när man kommer från olika partier.

Nu ser han fram emot att kampanja. Han tänker jobba för att få så många personkryss som möjligt. Målet är att komma med i kommunfullmäktige där han anser att han som ungdom behövs.

I sommar kommer vi få se Hugo i Moderaternas valstuga på Storsjöyran.

Hugo Frykman-Krans är redo att kliva in i kommunpolitiken. – Jag tror att jag kan komma med idéer som framförallt kretsar kring de unga, säger han.

Bild: Jeanette Fundin

Annons

– Det kommer nog bli ganska hektiskt.

Det var främst den ökade kriminaliteten i Sverige som fick honom att engagera sig på allvar inom politiken.

– Med hårdare tag kan vi få Sverige på rätt väg igen. Jag är för högre straff för till exempel våldtäkter, misshandel och grova rån.

Hugo vill att fler barn och ungdomar får möjlighet till en aktiv fritid. Många unga rör sig för lite idag och Östersunds kommun kan göra mer för att få ut dem i aktiviteter.

– Jag tycker framförallt att idrottsanläggningar bör få ett litet ett litet ansiktslyft. Det är många som har många år på nacken och inte så välskötta. Där skulle jag vilja ha en förbättring.

Annons

Fakta

Här är de yngsta kandidaterna på listorna i Östersund

Sammanlagt tio personer som är födda på 2000-talet kandiderar i årets kommunval i Östersund.

Socialdemokraterna

Teodor Högström född -02

Tova Flodin född- 00

Sara Ingard född -00

Elvira Broddesson Ericsson född -02

Vänsterpartiet

Sina Qawim född -03

Moderaterna

Alex Ekavall född -02

Hugo Frykman-Krans född 02

Wilma Lilliesköld född -00

Emily Martin född - 04

Centerpartiet

Kristina Berging född -01

Hugo Frykman-Krans (M).

Bild: Jeanette Fundin

Fakta

Hugo Frykman-Krans

Ålder: 20 år
Bostadsort: Östersund
Yrke: Greenkeeper
Utbildning: 4-årigt skidskyttegymnasium, samhällsprogrammet
Familj: Singel

Annons

Fakta

Fem snabba

Hur tar du dig till jobbet? Jag åker bil. Jag börjar så tidigt och det går inga bussar då.
Favoritplats i länet? Skjutvallen på skidskyttestadion. Där har jag tillbringat många timmar eftersom jag är ungdomstränare.
Flyg eller tåg? Beror på hur långt jag ska men gärna tåg. Jag tycker om att åka tåg.
Ja eller nej till kommunalt veto om vindkraft? Ja
Ska Sverige gå med i Nato? Ja

Sina Qawim (V).

Bild: Jeanette Fundin

Fakta

Sina Qawim

Ålder: 19 år
Bostadsort: Östersund
Yrke: Målare, arbetar på K-Bygg Fresks
Utbildning: 3-årigt gymnasium, byggprogrammet.
Familj: Ja.

Fakta

Fem snabba

Hur tar du dig till jobbet? Cyklar men när det regnar så tar jag bussen.
Favoritplats i länet? Frösön
Flyg eller tåg? Det beror på var jag åker. Jag tycker om att åka tåg.
Ja eller nej till kommunalt veto om vindkraft? Jag vet inte.
Ska Sverige gå med i Nato? Jag har inte funderat på det.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan