Annons

Annons

Annons

Annons

Åre

Insändare
Svar: Bristen på förskollärare i Åre kommun – en del i en större kontext

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skribenten diskuterar personalbristen inom förskolan i Åre. Bilden är en genrebild tagen i annat sammanhang.

Bild: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Annons

Svar på insändaren: Det behövs mer än bostäder för att lösa personalbristen i Åres förskolor (ÖP 8 juli 2022)

Jag skulle vilja ta barn- och utbildningschefen Frida Landgren i försvar genom att proponera att förskoleproblemet i Åre kommun är större än barn och utbildningskontoret i kommunen. Bristen på utbildade förskollärare är ett nationellt problem rapporterar Lärarförbundet. Alltså inte ett problem specifikt för Åre kommun, även om problemet kanske har slagit extra hårt mot kommunen på grund av faktorer så som hög inflyttning av barnfamiljer.

Annons

Annons

Vidare föreslår Lärarförbundet att regeringen måste aktivt engagera sig i frågan för att lösa hur man ska få fler att välja en förskollärarutbildning. Därtill tror ordförande i Lärarförbundet att investering i förskolan från både staten och kommunernas sida krävs för att fler ska vilja bli förskollärare samt för att behålla befintlig personal.

Krav att Frida Landgren ska hitta utbildad personal till förskolan är orimligt, när det är brist på utbildad personal nationellt och kommunpolitiker väljer att skära ner på förskolan. Kommunens administrativa personal står med den näst intill omöjliga uppgiften att hitta lämplig personal som vill arbeta på förskolan under de omständigheter som för närvarande råder i Åre kommun.

Hopp om att för närvarande arbetslösa i kommunen skulle passa för uppgiften kanske inte är realistiskt, utan snarare illustrativt om hur desperat situationen verkar vara. Jag har fullt förtroende till att barn och utbildningskontoret gör sitt yttersta i en pressad situation som måste lösas på politisk nivå.

Förälder med barn på förskola i Åre kommun

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Till toppen av sidan