Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Svar: Samtliga sopmaskiner borde ha vattenbehållare som duschar gatorna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skribenten framför i insändaren sina synpunkter på sopning av Östersunds gator. Arkivbild.

Bild: Ingmar Reslegård

Annons

Svar till signaturen Miljövän som skrivit insändaren Svar: Cyklar du blir det färre bilar i stan (ÖP 13/7 2022):

Med braskande rubrik i ÖP 9 juli 2022 på temat ”stadsluften stundtals sämst i landet” får vi läsa om hur dålig luftkvalitet vi har i Östersund.

Likt en fotbollsmatch där många är inblandade kring planering, vem som gör vad och så vidare, så vill det sig inte alltid utan det blir stolpskott. I det här fallet har vi nog ett antal stolpskott inblandade.

Kommunens företrädare menar att ”vi har löst luftproblemen till viss del med att sprida saltlösning nattetid som då binder dammpartiklar”. För att komma åt en stor del av detta problem som uppkommer varje vår borde direktiv gå ut att aktivera sopmaskinerna då det regnar, vilket är tämligen sällsynt i dag. Samtliga sopmaskiner borde ha vattenbehållare som rikligt duschar vid sopning för att binda dammpartiklar. Allt för oftast ser man mindre maskiner, utan vattenbehållare monterad, som sopar på gång- och cykelvägar. De borstar upp grus så att det dammar rejält.

Annons

Annons

Även de sopmaskiner som sopar de större vägarna verkar snåla på vattentillförseln. Kanske även klokt att i fler omgångar sopa de vägar som enligt kartan har högst trafiktäthet.

Läs även nyhetsartikeln: Luften i Östersunds stadskärna stundtals sämst i hela landet: ”Anmärkningsvärt”

Man kan även se till att såväl kommunala vaktmästare som privata fastighetsskötare kasserar dessa lövblåsare som de dansar runt med på våren. Lövblåsare rör upp extremt mycket fint damm som i sin tur lägger sig på väggar, tak och liknande och som vid blåst sprids över staden. Med fördel skulle mindre ytor, trottoarer och innergårdar sopas under regndagar med tillhandahållen sopkvast.

Om man mot förmodan skulle införa ovan beskrivna åtgärder så: ”simsalabim”, kommer luftkvaliteten helt plötsligt bli bättre.

Att som nu sprida ut saltlösning och tro att det är en långsiktig lösning torde inte vara allt för genomtänkt. Men som i en fotbollsmatch, om inte alla har samma syn på vad som bör göras blir det knappast något mål. Att ta in dyra konsulter för skattepengar, när sunt förnuft räcker mer än väl, är väl bakvänt, men inte allt för ovanligt.

Bo

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Till toppen av sidan