Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Var finns hjälp för unga som lider av psykisk ohälsa?

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Arkivbild.

Bild: Lars Ljungmark

Annons

För några år sedan blev min 14-åriga syster utskriven från barn- och ungdomspsykiatrins akut efter hon upplevt självmords tankar. Hon blev utskriven efter en dag. Varför? För att BUP ansåg att hon inte var en fara för sig själv. Hon blev av samma anledningsedan inlagd upprepade gånger inom loppet av en månad. Var fanns sig stödet för min 14-åriga syster med allvarliga självmords tankar?

Annons

Att allt fler barn och unga i Sverige rapporterar psykisk ohälsa är ingen hemlighet. Det står stora rubriker om hur unga i Sverige upplever psykisk ohälsa, men jag ser fortfarande ingen förändring inom den svenska psykiatrin. Köerna till barn och ungdoms psykiatrin växer och växer. Det är unga personer som är desperat efter hjälp, det är föräldrar som konstant lever i rädsla att de ska förlora sitt barn. Var är hjälpen för dessa familjer som står i köar i flera månader? Behovet av hjälp är större än någonsin och jag som sett hur vården avfärdar min lillasysters psykiska ohälsa gång på gång kräver en förändring.

Annons

Jag är besviken. Jag känner skam över hur psykisk ohälsa inte tas på allvar.

Jag känner en konstant rädsla att min lillasyster en dag inte kommer vara vid liv. Om den dagen någonsin kommer är det er, den svenska psykiatrin, som jag kommer peka ut. Psykiatrin har inte bara svikit min lillasyster, utan även alla andra unga som inte får den hjälp de behöver. Jag och resten av alla familjer som lever i rädsla kräver en förändring, en förändring skulle ha skett för flera år sedan.

En orolig storasyster

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Till toppen av sidan